AcasăNewsPe langa RATB, Iadul e o bagatela

Pe langa RATB, Iadul e o bagatela

Sunt 35 de grade, se chinuie cei de la Meteo sa convinga pe la fiecare televiziune. Se anunta temperaturi si mai mari. In strada, daca ai curajul sa te avanti, sunt macar 37, in timp ce termometrele arata 40. Ma intreb daca, pe vremea asta, RATB trebuie felicitata pentru eroism sau injurata birjareste pentru modul in care isi bate joc de toata lumea.

Prin mai, Gabriela Firea, ajunsa acum primar, declara ca una dintre prioritatile ei este „modernizarea transportului in comun, ca o alternativa la transportul cu masinile personale”. Cred ca a vrut sa spuna „o alternativa la actul suicidal” caci, urcat in autobuz, nu se stie daca nu dai ortul popii in 10 minute.

Infarct sau accident cerebral, depinde de noroc

Etuva pe roti, poreclita ba autobuz, ba troleibuz, te rezolva mai abitir decat Inchizitia. Atunci, chinurile se sfarseau cand erai pus sa incalti saboti marimea 35 cand tu purtai 43. Te mai ajustau si gata. RATB abia de aici incolo incepe sa-ti demonstreze evolutia speciei care suporta tot mai greu consecintele mersului la verticala si ale vorbirii articulate. Fierbi pe uscat la 40 si ceva de grade, cu mari sanse de acident vascular cerebral. Sau de infarct, depinde cum ai noroc. Nu te poti misca, din toate partile esti inconjurat si presat de trupurile celorlalti. Sudorile se amesteca si dau aerul acela specific nesimtirii RATB-iste, de subsuoara ranceda si obiala putrezita. De cazut din picioare cazi doar la cap de linie, cand coboara toti si, in sfarsit, esti liber sa te prabusesti la podea. „Modernizarea transportului in comun, o alternativa la transportul cu autoturismele personale”! O fraza de efect in campanie, buna de adus voturi, dar pe care, acum, nu cred ca Firea mai are tupeul sa o rosteasca.

Ori Vlad Tepes, ori nimic

In loc sa se planga pe la televiziuni de turnura pe care a luat-o dosarul ei impotriva lui Traian Basescu pentru amenintare, ce ar costa-o pe Gabriela Firea sa convoace la ea in birou, pe nepusa masa, pe directorul general al RATB, plus toata liota de sefi si directorasi din stabilimentul raspunzator de bunastarea cetateanului, ca apoi sa plece in control pe mijloacele de transport? Nimic. Poate cel mult cateva ore de munca in plus, neprevazute in agenda. Sa vada pana unde merge nesimtirea soferului care, in cabina, are racoare de sta cu pufoaica pe el, timp in care, in autobuz, lumea se sufoca in lipsa aerului conditionat. E consum mare de motorina, se vor apara sefii. Nu e decat in scripte, caci, in realitate, diferentele de bani se ascund in niste buzunare penale. Scurt, ca sa nu pierdem vremea: ancheta, dosar si la parnaie cu nesimtitul! Pana nu va intelege ca trebuie sa devina un Vlad Tepes, dar nu cu teapa in mana, ci cu mitraliera la sold, Firea nu are sanse sa sparga buba si sa se bucure de un real respect si apreciere din partea bucurestenilor. Satula de bataia de joc a RATB, lumea pe ea o injura. E mai usor asa, desi poate nu ea este de vina. Sub ea exista zeci de sefulici care ar trebui sa stie, la orice ora, tot ce misca in RATB. Nu si-au facut treaba? Afara! Dar nu inainte de a face o tura  cu autobuzul 335, cu tramvaiul 24 sau cu troleibuzul 86, renumite pentru lipsa aerului conditionat. Si ca ele sunt aproape toate.

Din cele 1.000 de autobuze ale RATB doar 600 circula. Cele noi nu vin mai devreme de 2017, in serii mici. Jeg, aglomeratie, intarzieri mari la cap de linie, statii fara banci, statii fara adapost de soare sau de ploaie, fara cosuri de gunoi. Iarna, statii cu guri de canal infundate si zloata adunata la rigola pana peste glezne. In masini, la fel de frig ca afara. Cine l-o tine pe post pe Orzata, directorul general al RATB?

„Eu insumi voi da un exemplu sa circul cu autobuzul, dar pentru asta trebuie sa oferi bucuresteanului, sau celor care se afla in Capitala, conditii decente daca nu foarte bune pentru transportul public”.
author avatar
Valentin Boeru
566 afisari
Zenville

Ultimele știri

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...
proger