AcasăPoliticaBasescu: Atat timp cat Federatia Rusa sustine gruparile teroriste din Donetk si...

Basescu: Atat timp cat Federatia Rusa sustine gruparile teroriste din Donetk si Lugansk este un partener al gruparilor teroriste

La plecarea in Polonia, unde va participa, marti, la reuniunea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est, seful statului a reiterat pozitia exprimata seara trecuta, respectiv aceea ca, prin sustinerea actiunilor gruparilor teroriste din estul Ucrainei, Rusia devine un partener al acestora din urma.

Traian Basescu va participa, la Varsovia, la o intrevedere la care vor lua parte sefi de stat din Europa Centrala si de Est. Inca de seara trecuta, presedintele a condamnat situatia care a dus la pierderea celor 298 de vieti, ca urmare a doborarii avionului de pasageri care ar fi trebuit sa ajunga, joia trecuta la Amsterdam, insa s-a prabusit in estul Ucrainei, dupa ce a fost lovit de o racheta.

Iar marti dimineata, in cadrul declaratiei de presa sustinute la Aeroportul Otopeni, seful statului a subliniat o data in plus ca, in conditiile in care sustine actiunile separatistilor care actioneaza in estul Ucrainei, Federatia Rusa devine partasa la actiunile acestor „grupari teroriste”. In acest sens, Basescu a declarat ca situatia din regiune se va afla pe agenda discutiilor la reuniunea de la Varsovia.

Iata principalele declaratii ale sefului statului:

-Sunt doua subiecte- situatia regionala si pregatirea Summitului NATO, care va avea loc in Marea Britanie in 4-5 septembrie.

-Situatia in regiune va fi dominata de situatia din Ucraina. Repet – atata timp cat Federatia Rusa sustine gruparile teroriste din Donetsk si Lugansk este un partener al gruparilor teroriste. Stiu ca si unora din Romania le displace desemnarea grup din Donetk si Lugansk ca fiind grupari teroriste, dar atata timp cat iau ostatici reprezentii OSCE, fac ziduri vii din populatia in fata institutiilor pe care le ocupa ele nu pot fi decat grupari teroriste.

-Voi ridica si problema Moldovei, care, asa cum ati vazut ieri, va trebui sa suporte sancitiuni, prin interdictii de la importuri de catre Federatia Rusa.

-din acest punct de vedere va pot spune ca UE a dublat cotele in regim duty-free, de fructe si vinuri, pe care Moldova le poate exporta in UE, insa sunt insufiente pentru a acoperi nevoile de export a Republicii Moldova.

-al doilea subiect este legat de pregatirea Summitului NATO: Romania are 8 prioritati legate de summit. Prima si cea mai mportanta este adoptarea de masuri concrete pe termen lung si echilibrarea geografica a resurselor militare a NATO pe teritoriul UE.

-o alta prioritate- reflectarea in documentele NATO a importantei strategice a Marii Negre

-nu in ultimul rand, avand in vedere situatia din regiune, ne intereseaza redefinirea relatiei NATO- Federatia Rusa (…) se dovedeste ca Federatia Rusa are politici care pericliteaza securitatea statelor din regiune

-am dori ca astazi toti participantii sa fie de acord ca unul din obiective este adancirea cooperarii cu partenerii estici, fie ca vorbim de Republica Moldova, de Ucraina si Georgia

-ne-am dori ca Summitul NATO sa constate si sa realizeze progrese in procesul de diminuare a noilor amenintari de securitate. Si aici noi includem respectarea programului de dezoltare si operationalizare a capacitatilor antiracheta

100 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger