AcasăPoliticaBrexit. Iohannis: Romania ramane atasata proiectului european. A vorbit si despre impactul...

Brexit. Iohannis: Romania ramane atasata proiectului european. A vorbit si despre impactul asupra economiei autohtone

Dupa intrevederea avuta la Cotroceni cu sefii PSD, ai PNL si UNPR, dar si cu Daniel Constantin, din partea ALDE, Klaus Iohannis a vorbit despre un „consens politic”, in sensul in care toti cei prezenti la discutii s-au declarat „de acord ca drumul Romaniei este in interiorul UE, impreuna cu celelalte state membre”.

Stiut fiind deja faptul ca a decis convocarea la Cotroceni, in aceasta dimineata de vineri, atat a specialistilor de la Banca nationala, cat si a sefului Guvernului si ai partidelor parlamentare, pentru a discuta in privinta deciziei britanicilor de a parasi Uniunea Europeana, la finele acestei intrevederi, Klaus Iohannis a anuntat si concluziile discutiilor, dar si faptul ca, odata ce va reveni de la Consiliul European, planuieste sa aiba o noua intalnire cu cei dintai, pentru a le transmite ce anume s-a discutat la Bruxelles pe aceasta tema, pentru a stabili impreuna „cum vom merge mai departe”.

Romania, „convinsa ca UE trebuie sa continue”

„Noi regretam acest vot, dar, in acelasi timp, vreau sa spun foarta clar ca noi respectam acest vot. Uniunea Europeana este un proiect foarte valoros. Romania a fost de la bun inceput o tara care a dorit sa fie membra in Uniunea Europeana, care a sustinut puternic ideea europeana si in acest context vreau sa spun, dupa aceste consultari, foarte clar – Romania ramane atasata proiectului european, este convinsa ca UE trebuie sa continue, ca este un proiect bun si ca dorim sa fim parte din el”, a subliniat, din capul locului, Klaus Iohannis, adaugand ca la momentul de fata e nevoie de „unitate si solidaritate” in cadrul UE intre cele 27 de state membre care vor ramane in Uniune, dupa iesirea Marii Britanii.

Totodata, presedintele a tinut sa sublinieze ca e bine „sa pastram calmul, nu este cazul sa ne ingrijoram peste masura”, amintind si faptul ca „iesirea Marii Britanii din UE nu se va produce de azi pe maine, este un proces care va dura destul de mult”, posibil aproximativ doi ani, din cate au evaluat specialistii.

„Sa avem grija de romanii nostri care traiesc si lucreaza in Marea Britanie”

In acelasi timp, Iohannis a dat asigurari ca Romania va negocia cu Uniunea, astfel incat interesul romanilor aflati in UK sa fie prioritar. „Pot sa va asigur de pe acum: Romania este parte din aceasta negociere (…) interesul Romanei sa fie protejat (…) sa avem grija de romanii nostri care traiesc si lucreaza in Marea Britanie”.

„Leul nostru nu va avea probleme”

La nivelul posibilelor efecte de natura financiara la adresa tarii noastre, Iohannis a adus in discutie ceea ce spune ca i-a transmis Ciolos. „Primul-ministru ne-a asigurat ca impactul Brexit asupra economiei Romaniei nu este mare”, drept urmare „nu este motiv de ingrijorare”, iar „acest impact va fi gestionat fara probleme majore”. Mai mult, presedintele a anuntat ca de la Guvern a aflat ca „impactul asupra monedei nationale este mic si gestionabil”, dar si ca Isarescu a asigurat ca „leul nostru nu va avea probleme”.

author avatar
Cristina Stefan
137 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger