AcasăPoliticaCum se vede la nivel european, dar si in SUA decizia britanicilor...

Cum se vede la nivel european, dar si in SUA decizia britanicilor de a iesi din UE

Pentru unii surprinzator, pentru altii mai putin, rezultatul referendumului de joi din Marea Britanie, in urma caruia s-a aflat ca aproape 52% dintre votanti s-au pronuntat in favoarea iesirii UK din UE, a generat ample comentarii, atat la nivelul statului direct vizat de aceasta decizie istorica, dar si la nivel international.

Astfel ca atat din directia forurilor europene, cat si a Statelor Unite, au aparut luari de pozitii in aceasta privinta. Printre primii care au reactionat a fost polonezul Tusk, liderul Consiliului European. Care a admis ca se poate vorbi despre „un moment istoric”, dar nicidecum despre unul pentru „reactii isterice”. In incheierea precizarilor sale, Tusk a amintit vorba veche de cand lumea: „ceea ce nu te omoara, te face mai puternic”.

O pozitie categorica a exprimat presedintele UE, Martin Schultz, care, citat de CNN, a facut urmatoarea analiza: „Timp de 40 de ani relatia Regatului Unit cu UE a fost ambigua. Acum e clar. Vointa votantilor trebuie respectata”.

Pe de cealalta parte, in timp ce intr-o prima faza potentialul candidat republican la viitoarele alegeri prezidentiale, Donald Trump, si-a spus opinia scurt si la obiect, catalogand rezultatul drept „un lucru minunat”, ulterior a aparut si o reactie din partea celui de-al doilea om la nivelul conducerii SUA, vicepresedintele Joe Biden anuntand ca atat el, cat si liderul Obama respecta intru totul decizia electoratului britanic, dar ca, potrivit independent.ie, ambii ar fi „preferat un alt rezultat”.

Nu in ultimul rand, precizam ca si la Bucuresti au fost intruniri la nivel inalt, dar si anunturi si comentarii pe acest subiect. Detalii gasiti aici:

Reactii Brexit. Ciolos: Nu va exista un impact imediat asupra drepturilor romanilor aflati in Marea Britanie

Brexit. Iohannis: Nu e motiv de ingrijorare

Reactii in lant, post Brexit. Cum vad politicienii autohtoni rezultatul referendumului

author avatar
Cristina Stefan
158 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger