AcasăPoliticaDNA ia pe sus tot Senatul!

DNA ia pe sus tot Senatul!

Procurorii schimba foaia in Parlament. Dupa ce senatorii au refuzat sa dea curs solicitarii de saptamana trecuta si sa predea documentele care il vizau pe Dan Sova, DNA a revenit cu o somatie.

Laura Codruta Kovesi considera ca retinerea ar trebui dispusa pentru 72 de ore

Procurorii vor cu orice pret sa aiba acces la toate inscrisurile privind urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie, in 2014 si 2015, precum si la documentele care-l privesc direct pe pesedistul Dan Sova. Pentru ca Biroul Permanent al Senatului nu a aprobat cererea, invocand o problema de forma, procurorii au revenit cu o alta adresa, in care vorbesc chiar de „obstructionarea justitiei”. „Cererea de predare de inscrisuri adresata presedintelui Senatului de catre DNA se intemeiaza pe dispozitiile art. 170 alin. 1 Cod Procedura Penala, potrivit caruia «in cazul in care exista o suspiciune rezonabila cu privire la pregatirea sau savarsirea unei infractiuni si sunt temeiuri de a se crede ca un obiect ori un inscris poate servi ca mijloc de proba in cauza, organul de urmarire penala sau instanta de judecata poate dispune persoanei fizice sau juridice in posesia careia se afla sa le prezinte si sa le predea, sub luare de dovada»”, sustin reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie, mentionand ca Senatul are termen pana pe 22 aprilie sa se conformeze.

Pentru mana de ajutor pe care i-au dat-o lui Dan Sova, senatorii au intrat in conflict cu procurorii

„Refuzul de punere la dispozitia DNA a inscrisurilor aratate mai sus constituie infractiune de obstructionare a justitiei prevazuta de art. 271 alin. 1) lit. b) Codul penal”, au mai precizat procurorii.

Surpriza din Constitutie

In paralel, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a trimis Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei propunerile de modificare a Legii fundamentale sutinute de institutia pe care o conduce. Pe langa simplificarea procedurilor prin care pot fi retinuti si arestati ministrii si fostii ministri, DNA considera ca trebuie prelungita perioada de retinere de la 24 la 72 de ore. O propunere in acest sens a venit si din partea CSM, magistratii facand insa referire la un termen de 48 de ore.

Premierul, avocatul parlamentarilor

„Senatorii nu sunt angajatii unui procuror de la DNA”, sustine premierul Victor Ponta, deranjat de „lipsa de respect dintre insitutii”. In plus, seful Executivului nu crede ca procurorii sunt fara de pacat si reclama ridicarea in slavi a DNA. „Uneori, in presa, DNA e confundat cu divinitatea, ca nu greseste niciodata, nu poate fi criticat. (…) Si Biserica avem voie sa o criticam daca ni se pare ceva rau. As vrea ca aceste trei puteri in stat sa fie egale. Cei care au gandit sistemul puterilor in stat la asta s-au gandit – sa nu fie niciuna care sa le conduca pe celelalte doua”, a mai spus Ponta.

 

author avatar
Ana-Maria Ludatser
1.743 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger