AcasăPoliticaIohannis si secretarul general al NATO, declaratii comune dupa intrevederea de la...

Iohannis si secretarul general al NATO, declaratii comune dupa intrevederea de la Cotroceni

Aflat pentru prima oara in Romania in aceasta calitate, secretarul general al NATO a avut, joi, o agenda a intalnirilor cat se poate de incarcata.

Dupa ce a discutat cu premierul interimar, Gabriel Oprea, la Palatul Victoria, dar si cu ministrul Apararii, Mircea Dusa, norvegianul Jens Stoltenberg a fost primit de catre seful statului, la Cotroceni. Odata intrevederea incheiata, cei doi inalti oficiali au sustinut o declaratie de presa comuna, in care au prezentat principalele teme avute in vedere in cadrul convorbirilor de joi.

Presedintele a vorbit primul, amintind printre altele, despre Strategia Nationala de Aparare, recent votata de Legislativ. „Asa cum am afirmat in mai multe randuri si am asumat prin Strategia Nationala de Aparare, Romania isi propune sa nu fie doar un beneficiar de securitate, ci si un furnizor de securitate intr-un context complicat, foarte complicat, alaturi de partenerii sai”, s-a exprimat seful statului, adaugand totodata despre faptul ca s-a adus in discutie situatia din „vecinatatea estica a aliantei”, dar ca s-a vorbit si despre atacurile teroriste de data recenta.

Mai mult, presedintele a subliniat, in incheierea precizarilor sale, faptul ca politica Aliantei se bazeaza pe faptul ca actantii scenei politice internationale inteleg faptul ca escaladarea unui conflict nu poate fi benefic niciunei tari, asadar pe importanta dialogului. „Doresc sa reafirm in incheiere ca intreg demersul si politica Aliantei noastre vizeaza consolidarea securitatii in spatiul euroatlantic. Nu ne dorim o confruntare cu nimeni. Nu ne dorim o noua cursa a inarmarilor. Ne bazam in continuare pe intelegerea de catre toti oamenii politici responsabili a faptului ca nu este in interesul niciunui stat sa urmareasca escaladarea unui conflict pe care nu il poate castiga, nici economic, nici militar”, a sustinut Klaus Iohannis.

Stoltenberg: Voi folosi Romania drept exemplu

La randul sau, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice a evidentiat rolul pe care il are Romania in NATO, apreciind faptul ca autoritatile romane au decis sa se investeasca mai mult de la buget inspre domeniul Apararii, si mentionand, totodata, ca va da tara noastra drept exemplu pentru alti aliati ai forului. „Romania este un aliat foarte hotarat, iar NATO se bazeaza pe Romania si Romania se poate baza pe NATO. Apreciem angajamentul puternic continuu al Romaniei in operatiunile NATO din Afganistan pana in Kosovo, contribuiti la eforturile noastre de sustinere a partenerilor nostri, Republica Moldova, Ucraina si Georgia. Contribuiti, de asemenea, la stabilitatea in zona Marii Negre, care ramane o componenta importanta a securitatii euroatlantice si, de asemenea, sunteti gazda unei parti importante a sistemului de aparare antiracheta al NATO. (…) Voi folosi Romania drept exemplu pentru toti ceilalti aliati (…) Deci este posibil atat sa cresti cheltuielile de aparare, cat si sa aveti ai o politica fiscala responsabila”, a conchis inaltul reprezentant al NATO.

sursa foto: presidency.ro

author avatar
Cristina Stefan
93 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger