AcasăPoliticaKlaus Iohannis le-a facut agenda politicienilor

Klaus Iohannis le-a facut agenda politicienilor

Depunerea juramantului de investitura nu a fost doar o simpla formalitate pentru Klaus Iohannis, ci un bun prilej pentru a trasa primele sarcini reprezentantilor clasei politice.

Dupa juramantul de investitura, Klaus Iohannis a preluat mandatul de la Traian Basescu

Pentru ca rolul de jucator nu-l prinde, Klaus Iohannis a preferat sa imbrace haina presedintelui mediator. Asta nu l-a impiedicat insa sa le ceara politicienilor sa o lase mai moale cu „declaratiile de complezenta” , care nu folosesc la nimic, si sa se apuce efectiv de treaba. „Romania nu are voie sa ramana tara proiectelor mereu incepute si niciodata terminate, de la Constitutie la autostrazi, tara vorbelor frumoase si faptelor putine, tara care face legi pentru prezent nu pentru viitor, pentru interese particulare nu pentru binele comun. Romania nu poate sa ramana tara asteptarilor mari si rezultatelor mici, tara timpului irosit si oportunitatilor ratate. Si nu va ramane. Vreau ca la sfarsitul mandatului meu oamenii sa vada ca in Romania proiectele se duc la bun sfarsit, ca am construit institutii solide, ca am facut legi si reguli durabile”, a afirmat presedintele. In context, acesta a aratat ca anul 2015 ar trebui sa debuteze cu un profund proces de reconstructie a institutiilor politice.  „Ma bucur sa constat ca exista deschiderea pe care am cerut-o pentru a incepe discutiile cu privire la:  revizuirea Constitutiei si modernizarea ei,  schimbarea legislatiei electorale – alegerea Parlamentului inclusiv reducerea numarului de parlamentari, alegerea autoritatilor locale, votul prin corespondenta si votul electronic, schimbarea legislatiei partidelor politice – incluzand aici finantarea lor si a campaniilor electorale. Marea capcana in reforma institutiilor politice este sa o gandim pentru noi astazi. Absenta abordarii pe termen lung este la fel de paguboasa ca si absenta schimbarii. Inteleg ratiunile politice, inteleg mecanismele din interiorul partidelor. Dar va rog, pe cei din partide, sa intelegeti in egala masura ca nu mai putem lua decizii conjuncturale. Ca reconstructia institutiilor politice nu poate porni de la calcule de partid, de la interese particulare, de la distribuiri de functii si nici de la strategii pentru urmatoarele alegeri. Sper ca avem cu totii intelepciunea de a nu repeta erorile din trecut. Daca exista cu adevarat vointa politica si nu doar declaratii de intentie, atunci vom lua decizii care conduc la o constructie durabila, dincolo de interese partizane si de moment”, a mai declarat seful statului.

Toleranta zero fata de coruptie

In discursul rostit in plenul Parlamentului, Klaus Iohannis a atins un subiect extrem de sensibil printre alesii neamului: coruptia. „In domeniul statului de drept si independentei justitiei, precum si al luptei anticoruptie, pasii facuti pana acum trebuie cu necesitate continuati. Garantarea lor si actiunea in spiritul lor trebuie sa devina normalitate in Romania. Presedintele are un rol important in acest sens, pe care desigur il voi asuma. Dar este nevoie de intelegerea clara, la nivelul intregii clase politice, a unui principiu: nu exista alta cale pentru Romania decat aceea a unei tari eliberate de coruptie. Mi-as dori ca la sfarsitul mandatului meu, coruptia sa nu mai figureze pe agenda publica, institutiile sa functioneze pentru cetateni, iar oamenii politici sa fi inteles in mod definitiv ca se afla in serviciul public, si nu pentru interese personale sau de grup”, a conchis presedintele Klaus Iohannis.

[poll id=”907″]

author avatar
Adelina Ionicel
800 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger