AcasăPoliticaLiberalii joaca iesirea de la guvernare pe cartea Iohannis

Liberalii joaca iesirea de la guvernare pe cartea Iohannis

De vineri incoace, liberalii, in frunte cu Crin Antonescu, jubileaza la gandul ca l-au inghesuit pe Victor Ponta chiar la el in Guvern. Lasand modestia la o parte, penelistii se felicita pentru nominalizarea lui Klaus Iohannis  ca vicepremier si ministru de Interne, considerand ca a fost o mutare mai mult decat inteligenta.

Klaus Iohannis, cartea castigatoare a liberalilor

La drept vorbind, din orice perspectiva ai privi, Klaus Iohannis este ”asul” din maneca PNL-ului.  Si asta pentru ca primarul Sibiului fie va fi portita de scapare a liberalilor dintr-o guvernare in care se simt captivi, fie le va aduce o pozitie mai puternica in Executiv si un plus de imagine la nivelul electoratului de dreapta.

Marul discordiei in USL

Crin Antonescu i-a pus in dificultate pe partenerii de la PSD

Chiar daca nu este vazuta cu ochi buni, desemnarea lui Iohannis pentru portofoliul Internelor  poate fi acceptata intr-un final de social-democrati. Marea problema o reprezinta ambitia liberalilor de a-l infige pe reprezentantul lor fix in coasta premierului. O miscare pe care pesedistii o resping cu tarie, mai ales ca ea implica si un vot  in Parlament (se schimba structura Executivului – n.r). O provocare pe care Ponta si ai lui nu au curajul sa si-o asume. ”Pentru a putea fi pusa in practica propunerea PNL, Guvernul ar avea obligatia de a merge in parlament si de a cere un nou vot de incredere, ceea ce ar putea insa genera o noua perioada de instabilitate”, a explicat vicepresedintele PSD Dan Sova. In viziunea social-democratilor ”instabilitatea” s-ar traduce mai exact printr-o tradare din partea partenerilor de guvernare. O ipoteza absurda, in opinia lui Crin Antonescu.  ”Este adevarat ca s-ar putea sa fim nevoiti sa venim in Parlament ca sa operam schimbarea si ministrul Finantelor sa nu mai fie vicepremier, ci cel de Interne. Nu are nimic de-a face cu instabilitatea, mi se pare caraghios, mi se pare ca o vizita intr-un parlament in care ai peste 70 la suta majoritate este aproape o mica sarbatoare, nu un prilej de stinghereala”, a replicat liderul PNL. Ca atare, cum niciuna dintre parti nu da semne ca ar fi dispusa sa faca vreun compromis, Klaus Iohannis ar putea ”cauza” iesirii de la guvernare.

Umbra premierului

Victor Ponta, prins pe picior gresit de penelisti

La fel de adevarat este ca daca PSD-ul cedeaza, iar Iohannis ajunge vicepremier, Victor Ponta nu va avea o viata prea usoara. Jupan pana acum in Executiv, avandu-i de-a dreapta si de-a stanga pe Gabriel Oprea, Liviu Dragnea si Daniel Chitoiu, premierul va trebui sa faca fata opozitiei din interior, reprezentata de Klaus Iohannis, la care se vor adauga, mai mult ca sigur, si atacurile lui Crin Antonescu. Prin urmare, orice ar face, Ponta sfarseste tot intr-o situatie ingrata.

[poll id=”691″]

author avatar
Adelina Ionicel
1.941 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger