AcasăPoliticaMinistru tehnocrat, declaratie controversata. Premierul i-a cerut sa-si prezinte scuze, sindicalistii il...

Ministru tehnocrat, declaratie controversata. Premierul i-a cerut sa-si prezinte scuze, sindicalistii il vor plecat!

Dupa ce in urma cu saptamani bune sefa de la Ministerul Justitiei intrase in vizorul presei si al opiniei publice, ca urmare a unei declaratii privind drepturile omului, de aceasta data ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, este cel care a iscat ample comentarii, ca urmare a unei serii de afirmatii facute deunazi pe tema invatamantului gratuit.

In timp ce inca de marti s-a aflat, din directia purtatorului de cuvant al Guvernului faptul ca Executivul se dezice, practic, de declarariile lui Bostan, care nu au angajat o pozitie a Executivului, ca acestea sunt considerate „regretabile”, dar si faptul ca premierul Ciolos i-a cerut celui vizat de critici sa isi prezinte scuze, pana ca acest lucru sa se intample, sindicalistii din Educatie vor ca ministrul sa plece de la Palatul Victoria- fie de bunavoie, prin demisie, fie sa fie demis.

Declaratie „elucubranta si cinica”

Hansescu (foto: edumanager.ro)

Si nu oricum, ci prin intermediul unui comunicat din care rezulta faptul ca declaratiile lui Bostan au provocat o reactie virulenta in randul reprezentantilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, care se considera jigniti de afirmatiile membrului Guvernului. „Declaratia elucubranta si cinica a „tehnocratului” Marius Raul Bostan, ministrul comunicatiilor, a produs stupefactie si revolta in randul salariatilor din educatie si, probabil, a multor parinti: „gratuitatea invatamantului este o reminiscenta a anilor de comunism”, iar „o marire de salarii in zona asta de educatie  nu ar provoca decat pagube pe urmatorii 2-3-5 ani, dar pagube pe care nu le mai poti recupera.” Aceasta declaratie nu a fost facuta de vreun „cetatean oarecare” la carciuma din sat, dupa ce a consumat cateva pahare de votca, ci de un membru al Guvernului Ciolos, probabil avand discernamant”, transmit reprezentantii Federatiei conduse de Simion Hancescu.

Bref, reprezentantii federatiei amintite cer public premierului sa-l demita pe ministrul Bostan, sustinand ca simplele scuze postate pe profilul propriu de facebook nu sunt de natura sa inlature gravitatea afirmatiilor publice la adresa dascalilor!”

Pe langa sindicalistii din Invatamant, un comentariu pe aceasta tema a venit si din directia sefului PSD. Care a notat, pe Facebook, faptul ca afirmatii de genul celor atribuite ministrului Comunicatiilor arata „cu cat dispret” sunt priviti romanii de catre ministrii tehnocrati.

„Deci ati inteles ce gandesc tehnocratii?”

O reactie ferma a avut si fostul sef al Guvernului, aflat in Turcia. „Deci ati inteles ce gandesc tehnocratii? Sa nu mai faca scoala decat copiii care sunt din familiile cu bani. Restul la munca (sau la cersit sau sa dea in cap) nu la scoala! Asa vom ajunge o tara intreaga de „Bostani”! Vad ca fascismul devine ideologie asumata in Romania! Ghinion!”, a transmis Ponta pe Facebook.

Lamuririle ministrului

E important de precizat faptul ca Marius Bostan si-a prezentat, intr-adevar, un punct de vedere pe marginea acestei controverse, pe care il redam integral in cele ce urmeaza:

„Dragi prieteni din online si din media,

Ma bucur sa vad ca o declaratie facuta in cadrul unei conferinte a starnit atata interes, desi trebuie sa recunosc ca sunt trist cand vad ca aceasta este folosita in scopuri politice. Regret ca sunt interpretate declaratiile intr-un mod in care nu am gandit.

Am afirmat, raspunzand la o intrebare din sala, ca profesorii au salarii mici si ca raspunsul la aceasta problema este crearea unei piete competitive a invatamantului. Sunt criticat pentru ca am spus ca la buget nu sunt suficienti bani pentru a creste salariile tuturor profesorilor, desi cifrele arata ca ne apropiem de un deficit de 3% iar o depasire a acestuia nu este o solutie.

Acum merg si mai departe si va spun ca, in opinia mea, ca fost profesor de liceu si la universitate, ca parinte al unor elevi si student care a parcurs module de educatie la doua universitati din Europa, solutia este sa recunoastem situatia grea in care ne aflam. O solutie ar putea fi gasita pentru profesorii dedicati si care fac performanta. Consider ca profesorii ar trebui platiti mai bine si trebuie sa li se redea demnitatea, inclusiv prin beneficii mai mari. insa aceste lucruri nu se obtin prin declaratii populiste. Cred ca problemele din Educatie pot fi rezolvate doar daca le vom discuta onest, departe de orice influenta politica sau ideologica.

Declaratiile de astazi au fost date intr-un context de dezbatere ca raspunsuri la intrebari. Nu am generalizat si departe de mine sa fac acest lucru. Cer scuze acelor cadre didactice dedicate meseriei alese, care se pot simti lezate de scoaterea din context. Evident, invatamantul de stat gratuit este garantat de Constitutie si declaratia mea a fost data in contextul discutarii mai multor solutii posibile pentru o plata mai buna pentru dascali. Respect pe toti profesorii care se sacrifica si muncesc onest pentru educatia copiilor”.

sursa foto: facebook.com/MariusRaulBostan

author avatar
Cristina Stefan
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger