AcasăPoliticaMinistrul Culturii se retrage din Guvern. A treia demisie in Cabinetul Ciolos,...

Ministrul Culturii se retrage din Guvern. A treia demisie in Cabinetul Ciolos, anuntata pe o retea de socializare

Vlad Alexandrescu devine cel de-al treilea ministru care paraseste, in decurs de aproximativ doua saptamani, Cabinetul tehnocrat. Ministrul si-a anuntat decizia de a parasi Guvernul prin intermediul unui mesaj postat pe o cunoscuta retea de socializare, adresat, in primul rand, premierului Ciolos.

Pe fondul scandalului care macina, de cateva zile, Opera Romana, fara sa se gaseasca, din cate se observa, o solutie pentru detensionarea situatiei de la institutia de cultura, si asta in ciuda faptului ca, recent, insusi vicepremierul Dincu s-a aflat in mijlocul angajatilor ONB, in incercarea de a aplana conflictul intern, ministrul Culturii paraseste, asadar, echipa guvernamentala. „Domnule Prim-Ministru, In fata rezistentei opace la schimbarea structurala pe care am incercat sa o initiez, sa o dezvolt si sa o pun in practica in institutiile de cultura din Romania, in fata ostilitatii nedezmintite a aparatului refractar la regandirea modalitatilor de functionare a institutiilor publice de cultura, a relatiei dintre sectorul independent si cel public, va prezint demisia mea”, isi incepe ministrul demisionar mesajul.

De altfel, Alexandrescu mentioneaza si aceasta situatie de la Opera in lunga postare prin care detaliaza motivele pentru care a ales sa plece din Guvern. „Presiunea timpului, resursele limitate si dorinta de a da un semnal puternic in favoarea reformei au ajuns in acest moment sa fie, din pacate, un handicap major pentru continuarea mandatului meu. Schimbari dictate doar de buna credinta au dus la explozii institutionale neasteptate si la o situatie intolerabila la Opera Nationala, una dintre institutiile publice de cultura care s-au dovedit cel mai rezistente la o functionare moderna, europeana. Aceasta situatie nu face decat sa exemplifice o problema grava a sistemului, problema pe care inertia si lipsa de actiune consecventa nu o vor putea rezolva”, a mai notat Alexandrescu in postarea sa.

Totodata, reprezentantul Guvernului tine sa aduca in discutie si faptul ca, in lunile in care a condus ministerul s-a straduit sa transparentizeze deciziile luate la nivelul institutiei.

Ramane, insa ca, odata ce Vlad Alexandrescu a ales sa demisioneze de la sefia acestui minister, premierul sa formuleze o alta propunere de ministru al Culturii, pe care sa i-o inainteze sefului statului.

Interesant este faptul ca decizia lui Alexandrescu vine cu aproximati o ora inainte de investirea in functie a noului ministru al Fondurilor Europene, pe functia ramasa vacanta in urma hotararii luate de catre Aura Raducu, in urma cu doua zile, la cererea premierului, din cate spunea aceasta din urma. Insa prima care a parasit echipa de la Palatul Victoria a fost Ana Costea, sefa de la Ministerul Muncii, care a ales sa se retraga din Guvern in urma esecului negocierilor cu sindicalistii, pe marginea ordonantei de urgenta privind salariile bugetarilor.

author avatar
Cristina Stefan
177 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger