AcasăPoliticaModificarea Codului penal, respinsa de CSM

Modificarea Codului penal, respinsa de CSM

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerile legislative de modificare a codurilor penale si de procedura penala. Avizul CSM are caracter consultativ, decizia apartinand Parlamentului.

Magistratii nu vad cu ochi buni amestecul politicului in Codul penal

Membrii CSM au discutat, in sedinta de plen de ieri, punctele de vedere ale Directiei legislatie, documentare si contencios cu privire la propunerile legislative de modificare si completare a codurilor penal si de procedura penala. Printre prevederile care nu sunt deloc pe placul magistratilor se numara dezincriminarea conflictului de interese si modificarea conditiilor privind luarea masurilor preventive. Prezent la reuniune, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca sustine pozitia adoptata de Consiliul Superior al Magistraturii. „Punctul de vedere al Ministerului Justitiei a fost de fiecare data acelasi cu al sistemului judiciar sau invers. Din acest punct de vedere nu avem sincope in activitate. Am discutat deja cu colegii din CSM, voi discuta si cu membrii din Comisia juridica sa vedem daca avem timp sa dezbatem toate propunerile transmise pana acum”, a mai precizat Cazanciuc.

Opozitia merge pe mana magistratilor

Avizul transmis de CSM le-a oferit prilejul liberalilor sa-i infiereze din nou pe artizanii modificarii Codului penal. „Aceste modificari propuse de PSD sunt in contradictie si cu Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie, reprezinta un mesaj de descurajare a magistratilor si de sfidare a opiniei publice. De aceea, consideram ca e un pericol atat pentru puterea judecatoreasca cat si pentru democratizarea societatii romanesti modificarea pe furis a legilor penale impotriva avizului CSM”,  a declarat prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu, aratand ca scopul acestor schimbari este „sa compromita anchete aflate in curs, dosare in curs de derulare prin eventuale dezincriminari”. „Vom sustine pozitia CSM, vom sustine MCV si continuarea combaterii coruptiei. De asemenea, le cerem celor de la  PSD sa renunte la planul de desfiintare a justitiei independente”, a mai spus Predoiu.

[poll id=”1024″]

author avatar
Adelina Ionicel
419 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger