AcasăPoliticaOprea: In primele doua saptamani de campanie, de patru ori mai putine...

Oprea: In primele doua saptamani de campanie, de patru ori mai putine incidente decat in 2009

Facand o analiza a primelor doua saptamani de campanie electorala pentru prezidentialele din noimebrie, vicepremierul Oprea a anuntat ca in acest interval, comparativ cu situatia inregistrata la precedentul scrutin pentru Cotroceni, incidentele au fost de patru ori mai putine.

In cadrul unei videoconferinte cu prefectii si sefilor structurilor centrale si teritoriale ale Ministerului de Interne, ce a avut loc miercuri, la sediul MAI, Oprea a anuntat ca activitarile privind organizarea scrutinului prezidential se desfasoara conform graficului aprobat de Executiv. „Pentru inceput, vreau sa subliniez ca in ceea ce priveste atributiile Ministerului Afacerilor Interne, la nivel national, toate activitatile privind organizarea alegerilor se desfasoara conform termenelor si graficului stabilit in Programul calendaristic aprobat de Guvern”, a anuntat vicepremierul.

Ministrul de Interne a amintit ca, in aceasta perioada, in intreaga tara, au loc o serie de adunari publice, mitinguri si marsuri, ca urmare a subliniat importanta ca aceste manifestari sa se desfasoare fara incidente. „Pana in prezent, s-au desfasurat 282 de manifestari electorale, in 207 localitati, din 33 de judete si municipiul Bucuresti. Toate aceste manifestari s-au derulat fara evenimente care sa puna in pericol exercitarea democratica a dreptului la libera exprimare a opiniilor sau care sa necesite interventia fortelor de ordine”, a continuat Oprea.

Comparativ cu situatia inregistrata in urma cu cinci ani, inaintea laegerilor prezidentiale din 2009, vicepremierul a subliniat ca numarul incidentelor constatate in primele doua saptamani ale prezentei campanii este semnificativ mai mic. „Principala concluzie privind modul in care a decurs campania electorala pana in prezent este aceea ca nu au existat evenimente violente sau care sa fi tulburat grav ordinea publica. (…) Daca ne raportam la scrutinul din 2009 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, in aceste prime doua saptamani de campanie numarul incidentelor a fost de patru ori mai mic”, a precizat seful MAI.

Ministrul de Interne a anuntat ca, de la inceputul campaniei au fost aplicate 44 de sanctiuni contraventionale, amenzile fiind in valoare de 29.700 de lei. „Majoritatea incidentelor, peste 60%, s-au referit la afisajul electoral, respectiv, distrugerea, deteriorarea, murdarirea afiselor sau postarea acestora in alte locuri decat cele autorizate, fara acordul scris al proprietarilor”, a explicat Gabriel Oprea, in cadrul intrunirii de miercuri.

Sursa foto: MAI

117 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger