AcasăPoliticaParlamentul ii arata usa lui Basescu

Parlamentul ii arata usa lui Basescu

Cele doua Camere al Parlamentului se vor reuni maine in sedinta comuna pentru a adopta o declaratie prin care se cere demisia de onoare a presedintelui Traian Basescu. Propunerea a venit din partea lui Calin Popescu Tariceanu, cel care s-a grabit de altfel sa puna „rechizitoriul” pe hartie.

Parlamentarii puterii sustin ca Traian Basescu a prejudiciat imaginea tarii

„O atitudine politica”. Asa a caracterizat Tariceanu demersul sau, aratand insa ca nu se pune problema declansarii procedurii de suspendare a sefului statului. „Nu cred ca putem vorbi despre asa ceva. Declaratia pe care o supun Parlamentului este o atitudine politica. Parlamentul are obligatia ca in astfel de cazuri sa trateze lucrurile cu seriozitate si cand se pun probleme despre independenta justitiei, siguranta nationala, atunci trebuie sa ia atitudine indiferent ca este vorba despre Presedinte”, a afirmat Tariceanu, mentionand ca textul pe care l-a inaintat Birourilor permanente se vrea a fi o sursa de inspiratie pentru colegi. Potrivit documentului, seful statului ar trebui sa-si asume prejudiciul de imagine provocat Romaniei. „Scandalul intern fara precedent si cu largi ecouri internationale negative generat de arestarea fratelui Presedintelui Romaniei, de legaturile acestuia cu indivizi care au actionat in afara legii, dar si de imprejurarea ca Presedintele Romaniei avea cunostinta de mai bine de un an de potentialul penal al acestor relatii si activitati, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stari de fapt, au creat o situatie si o imagine incompatibile cu statutul functiei de Presedinte al Romaniei si cu mult sub demnitatea impusa acestei pozitii in stat. Avand in vedere cele mentionate, Senatul Romaniei, intrunit in plenul sau, solicita presedintelui Romaniei, Traian Basescu, sa-si prezinte demisia de onoare”, se mai precizeaza in „ciorna” depusa de Calin Popescu Tariceanu la Senat.

UDMR, opozitia din Coalitie

Ceruta insistent de multi lideri politici, demisia lui Traian Basescu nu este o optiune insa si pentru UDMR. Motivul: un astfel de demers ar genera instabilitate. „Eu cred ca in acest moment, in care e vorba in primul rand de fratele presedintelui, nu de el – chiar daca evident face parte din familie si chiar daca sunt unele suspiciuni, eventual, ca ar fi stiut o parte din acele actiuni, nu s-a confirmat nimic – nu ar fi benefica o demisie, ar crea o instabilitate. (…) Cu trei-patru luni inainte de alegeri, nu cred ca este oportuna o asemenea cerere”, a explicat vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely, care a exclus si varianta unei noi suspendari a sefului statului. „Nu e cazul. Constitutional e dificil. Deja am intrat si in zona aceea, mi se pare, cu sase luni inainte de alegeri. In plus, nu cred ca asa se rezolva problemele. Ceea ce ma ingrijoreaza sunt aceste scandaluri aproape saptamanale, care induc un sentiment de totala instabilitate, de lipsa a oricaror valori morale si societatea s-a saturat probabil de atatea scandaluri”, a mai spus Borbely.

Pedelistii sar la gatul lui Tariceanu

Viziunea maghiarilor este impartasita intru totul si de democrat-liberali, acestia precizand, la randul lor, ca presedintele nu are niciun motiv sa-si incheie acum mandatul. In schimb, in opinia lui Catalin Predoiu, cel care ar trebui sa-si prezinte demisia este Calin Popescu Tariceanu, initiatorul actiunii indeptate impotriva lui Traian Basescu. „Domnul Tariceanu nu are probitatea morala sa ceara nicio demisie. Poate, daca are onoare, ar trebui sa isi dea el demisia, pe un biletel roz, eventual”, a conchis Predoiu.

Seful statului ignora Parlamentul

„Nu voi lua in seama nicio declaratie a Parlamentului si voi continua, pana in ultima zi a mandatului meu, sa apar independenta Justitiei”, a transmis, ieri, presedintele Traian Basescu. Mai mult, acesta a aratat ca nici premierul, nici presedintele Senatului si nici parlamentarii nu au probitatea morala sa-i ceara demisia. „Mi-e greu sa iau in serios o declaratie a unei majoritati care a gestionat «martea neagra». Ce credibilitate au in fata mea atata timp cat eu am privit la niste proceduri care l-au dus in arest preventiv pe fratele meu, dar nu am inteles sa obstructionez justitia. Am privit ca si dumneavoastra la televizor. Care este inaltimea morala a acestor politicieni care s-au sustras urmaririi penale, sa vina azi sa dea lectii?”, a afirmat seful statului.

Mircea Basescu a contestat deja decizia prin care a fost arestat

Judecator al Tribunalului Bucuresti: “Pentru Mircea Basescu si Marian Capatana, dreptatea si libertatea au devenit o marfa”

Inregistrarile pe baza carora a fost arestat Mircea Basescu, puse la dispozitia procurorilor de familia lui Bercea Mondial, sunt legale si considerate probe in dosar, se arata in motivarea deciziei prin care s-a emis mandatul de arestare.

Judecatorii au retinut, astfel, ca „sustinerile apararii, in sensul inadvertentelor de natura a releva lipsa de autenticitate si caracterul posibil contrafacut al inregistrarilor, nu se bazeaza pe elemente faptice ori concrete care sa contureze o indoiala veridica asupra caracterului autentic sau complet al acestora”.

Dosarul de santaj

Un alt element care l-a determinat pe judecator sa dispuna arestarea preventiva a lui Mircea Basescu si a lui Marian Capatana consta in maniera in care a fost abordata, de catre fratele presedintelui si de Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, problema legata de sprijinul pe care Mircea Basescu urma sa il acorde. Judecatorul adauga, in documentul citat, ca existenta, in paralel, a unui dosar in care Mircea Basescu denunta faptul ca a fost santajat de familia lui Bercea Mondial, „nu este incompatibila cu actiunile presupus ilicite ale acestuia, fara a avea relevanta, sub acest aspect, momentul in care s-au facut respectivele demersuri si forma sub care s-au concretizat”. In opinia judecatorului, pentru Mircea Basescu si Marian Capatana, dreptatea si libertatea au devenit o marfa care se poate cumpara si vinde, fapt ce aduce atingere increderii in sistemul judiciar.

Ginerele lui Basescu, urmarit penal

Sotul Ioanei Basescu, Radu Pricop, este urmarit penal intr-un dosar in care este acuzat de nereguli privind o serie de retrocedari de terenuri. Potrivit purtatorului de cuvant de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul restituirii unor terenuri a inceput urmarirea penala IN REM la data de 11 aprilie 2014. In 26 mai 2014, a fost inceputa urmarirea penala IN PERSONAM pentru mai multi faptuitori, printre care si numitul Radu Pricop. Infractiunile savarsite sunt de fals si inselaciune”.

[poll id=”780″]

author avatar
Adelina Ionicel
682 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger