AcasăPoliticaPesedistii latra, Dragnea trece

Pesedistii latra, Dragnea trece

Dupa ce au inghitit fara murmur ”pastila” Dragnea-presedinte, pe pesedisti i-a apucat brusc amocul, ieri la Congres, cand s-au si apucat sa conteste candidatura unica aplaudata cu doar o saptamana inainte.

Ca prima dovada ca pesedistii nu se mai simt confortabil in pielea ”celui mai mare partid”, Congresul de ieri a fost primul in care floarea liderilor nu s-a mai inghesuit pe scena, ci s-a insirat in sala, pe scena Congresului urcand doar oratorii. Iar contrar asteptarilor, unii dintre ei au reusit sa-si surprinda colegii. Este vorba despre pesedisti care au ales sa renunte la zambetele si aplauzele de bon-ton si sa faca gat, unul dintre acestia fiind Constantin Nita – contracandidatul lui Valeriu Zgonea la functia de presedinte executiv. Care a debutat dand de pamant cu presedintele proaspat ales: ”Dle Dragnea, fiind singurul candidat nu ati castigat. Sigur, nu este vina dumneavoastra, este vina noastra, a tuturor, dar in acest fel nu ne indreptam spre modernitate”.

Baronii explodeaza

Blocat sa candideze la o functie in conducerea partidului (ar fi trebuit sa renunte la ”feuda” Vrancea), Marian Oprisan a sarit la gaturile lui Liviu Dragnea si Victor Ponta, reprosandu-le ca nu au fost in stare, timp de trei ani, sa modifice legea incompatibilitatilor. ”Intelegem integritatea, nevoia de curatenie, dar trebuie sa intelegem si nevinovatia si abuzul. Modificati – pentru ca va cer de trei ani acest lucru – aceasta blestemata lege a incompatibilitatilor din Romania, care a facut numai necazuri si romanilor si administratiei din Romania! Este normal ca jumatate din primarii Romaniei sa fie incompatibili sau sa aiba dosare penale?”, a izbucnit ”baronul” vrancean. Si tot Oprisan le-a cerut lui Dragnea si Ponta sa treaca la o descentralizare reala si ”sa termine cu ipocrizia in Romania”. ”Nu putem tine primari, presedinti de consilii judetene, directori de directii, angajatii administratiei publice locale cu salarii de mizerie ca sa vehiculeze milioane de euro”, a conchis Oprisan.

Ponta a sarit din barca

Dupa ce s-a periat singur, afirmand ca rivalizeaza cu fostul premier Adrian Nastase ”pentru cel mai bun guvern pe care l-a avut Romania dupa 1989”, fostul lider Victor Ponta a lansat un roi de sageti asupra amicului sau declarat, Liviu Dragnea.

Victor Ponta si Liviu Dragnea pe vremea cand navigau politic in aceeasi barca

”Toate deciziile bune le-am luat impreuna. Si toate deciziile gresite, Liviu!”, ”Liviu stie foarte bine, din prima zi, ca are mandatul meu de prim-ministru pe masa. Sunt convins ca il va folosi spre binele nostru, al tuturor”, ”Doar PSD poate trece o motiune de cenzura. Sa imi spuneti deci cand e momentul”, a atacat in avalansa Ponta. Provocat, Dragnea a ripostat. ”Trebuie sa privim si dincolo de mandatul acestui guvern. Il sustinem pe Victor Ponta, dar sa vrea sa ramana”, a comentat, tot cu dublu inteles, Liviu Dragnea. ”Sa nu ne faci o nefacuta!”, i-a transmis Dragnea lui Ponta, amintind astfel intregii asistente pesediste ca fostul lider a demisionat fara a-si avertiza colegii. Astfel placat de Dragnea, Ponta a lasat balta alegerile interne si a plecat de la Congres fara a vota.

Sturzu ciripeste contra stapanirii

Mihai Sturzu, presdinte al TSD si candidat pentru un post de vicepresedinte national, a cerut anularea alegerii lui Liviu Dragnea, pe motiv ca acesta a ajuns lider printr-o ”metoda comunista”. ”Saptamana trecuta am avut alegeri cu un singur candidat (…) Acest Congres trebuie sa valideze alegerile de saptamana trecuta, adica sa valideze comunistii. Va propun ca acest Congres sa nu valideze alegerile, fiindca sunt convins ca PSD ar putea da minim doi candidati la presedintie si sigur se vor gasi 500.000 de oameni care sa vina la vot si atunci vom face un puternic gest impotriva comunismului”, a sustinut Sturzu. Conform Gabrielei Firea, iesirea il va aduce pe Sturzu la judecata forurilor de conducere ale PSD.

Atmosfera de congres

Desi alegerea lui Liviu Dragnea a pus capac framantarilor izbucnite in PSD imediat dupa demisia lui Victor Ponta, social-democratii recunosc, neoficial, ca partidul trece prin clipe grele. Resemnati in fata ”noului drum” pe care ii mana fortat noul lider (Dragnea: ”Noi trebuie de astazi sa pornim pe un nou drum, cine nu intelege ca PSD trebuie sa aiba un spirit nou, e problema lui”), pesedistii se alina cu gandul ca nici liberalii nu o duc mai bine. ”Tot ce ma bucura este ca PNL sta si mai prost. Aia se bat ca dracii intre ei, macar noi ne mai intelegem”, comenta un pesedist optimist, ieri, pe holurile Congresului.

Pesedistii si-au ales noua echipa de conducere

Dupa ce a confirmat oficial intrarea lui Liviu Dragnea in painea de presedinte al PSD, Congresul de ieri l-a ales pe Valeriu Zgonea in functia de presedinte executiv (nr. 2 in partid). In plus, delegatii i-au votat si pe cei 14 vicepresedinti nationali – zece barbati si patru femei, conform deciziei luate anterior. Acestia sunt: Andrei Dolineaschi, Victor Negrescu, Georgian Pop, Ioan Vulpescu, Nicolae Bancioiu, Mihai Tudose, Viorel Stefan, Gheorghe Simon, Petru Gabriel Vlase, Mihai Chirica, Gabriela Firea, Lia Olguta Vasilescu,Ecaterina Andronescu, Doina Pana. Dupa ce au criticat modul in care a fost ales Liviu Dragnea (antr-un scrutin lipsit de contracandidati), Constantin Nita si Mihai Sturzu au pierdut cursa pentru un loc de vicepresedinte.

 

author avatar
Simona Badulescu
662 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger