AcasăPoliticaPonta face pe placul americanilor: Ordonanta traseismului, respinsa la ordin

Ponta face pe placul americanilor: Ordonanta traseismului, respinsa la ordin

Sa vezi si sa nu crezi! Camera Deputatilor (prima sesizata in acest caz) a votat, ieri, impotriva adoptarii ordonantei care le permite alesilor locali sa plece la alt partid, fara a-si pierde functia.

Deputatii au votat ieri impotriva ordonantei care permite migratia politica

Trantirea ordonantei cu pricina i-a socat pe multi alesi ai Puterii, care nici cu gandul nu gandeau ca ar fi posibil asa ceva. Calmi au ramas cei cativa care stiau dinainte cum se va desfasura jocul – in frunte cu premierul Victor Ponta. ”Se va discuta si la Senat (Camera decizionala – n.r.), ma bucur ca trece de Parlament si se incheie discutia cu ordonanta”, s-a multumit sa comenteze, deloc alertat sau iritat, Ponta, la finalul votului. Cum linistea afisata de liderul si premierul lor i-a debusolat o data-n plus pe pesedistii necunoscatori ai itelor trase in sferele inalte, colegii mai bine informati i-au luminat pe naivi: ”Legea a cazut pentru ca trebuia sa cada. Iar am fost avertizati ca am sarit calul. N-ati vazut ca tocmai ai nostri (parlamentarii puterii – n.r.) au lipsit astazi de la votul final? Ce alta dovada mai vreti?”.

Victor Ponta le-a cerut parlamentarilor PSD sa faca ce-or sti si sa tranteasca ordonanta care legalizeaza traseismul politic

Explicatia i-a tuflit pe pesedisti, care au inceput, pentru prima data, sa realizeze ca purceaua va ramane moarta in cotet si daca Ponta al lor va ajunge presedinte. Ulterior, zvonerii de serviciu au completat informatia, sustinand ca partenerii americani l-au convins pe premier s-o lase moarta cu ordonanta in cauza.

Si fara ordonanta, partidele-mama tot pun sare pe coada alesilor lor locali

Chiar daca se elimina aberatia care a bagat traseismul politic in legalitate, mortul de la groapa nu se mai intoarce, desi PSD-ul a devenit expert in materie de ”invieri”. Mai exact, efectele ordonantei cu pricina vor supravietui si in cazul in care pesedistii, stransi cu usa de cancelariile straine, o vor respinge definitiv. Iar asta inseamna ca primarii migratori vor ramane bine mersi in partidele de adoptie, fara riscul de a putea fi sanctionati legal. Degeaba urla Opozitia ca din gura de sarpe si ii ameninta pe dezertori cu tribunalul, cata vreme primarii si consilierii plecati hai-hui din partidele-mama nu au incalcat nicio lege, ci dimpotriva, doar au aplicat-o in noua sa litera. Cunoscator al detaliilor legislative, Calin Popescu Tariceanu nu a ezitat sa-i indemne pe primari si pe consilieri sa migreze in continuare, pana in ultima clipa (la PLR daca se poate). Iar ca sa elimine orice temere, presedintele Senatului a explicat public ca alesii locali pot trece linistiti la alte partide, din moment ce ”efectele ordonantei vor ramane” chiar daca ordonanta ar fi declarata neconstitutionala de CCR, ”deoarece deciziile Curtii nu sunt retroactive”. La fel de adevarat este insa si ca efectele migratiei de toamna a alesilor locali ar putea fi totusi anulate, la Senat, daca ar exista un ordin politic in acest sens. Concret, ar fi suficienta depunerea (si, evident, votarea) unui amendament care sa instituie revenirea alesilor locali acolo de unde au plecat, odata cu anularea ordonantei. Problema este ca pana si interventia americanilor s-ar putea dovedi a fi ineficienta atunci cand vine vorba ca politicienii damboviteni sa renunte la ”prada”. Sau, poate, asta a si fost ideea: respingerea ordonantei sa fie doar o formalitate ”democratica” …

[poll id=”843″]

author avatar
Simona Badulescu
1.490 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger