AcasăPoliticaPSD deschide un nou front de lupta in razboiul cu procurorii

PSD deschide un nou front de lupta in razboiul cu procurorii

Senatorii  Ioan Chelaru, Ovidiu Dontu (PSD) si Cristiana Anghel (PC) au propus  un amendament la Codul Penal si cel de procedura penala, prin care „masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice”, inlocuind in acest fel sintagma „suspiciuni rezonabile”. Amendamentul a trecut de Comisia juridica, fiind aprobat cu majoritate de voturi.

Ioan Chelaru (foto) si Cristiana Anghel vor ca arestarea sa se faca in baza unor indicii temeinice

La initiativa celor trei parlamentari, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede ca „masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune”, s-a modificat cu urmatoarea formulare: ”masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala”. Schimbare aprobata de senatorii juristi a inflamat insa spiritele, inclusiv in interiorul PSD. „Cand nu sunt bani pentru scoli, spitale, armata, investitii publice, dar cativa, nu foarte multi, care au lucrat tot timpul la stat, se bucura de averi greu de imaginat si imposibil de justificat, cand peste 80 la suta din averile oamenilor de afaceri autohtoni sunt facute din contractele cu statul, atunci exista „o suspiciune rezonabila” ca avem de-a face cu o coruptie endemica.

Cristiana Anghel

Sper sa aiba in minte cei care iau in calcul schimbarea Codului de procedura penala”, le-a transmis europarlamentarul Catalin Ivan colegilor lui de partid. Mult mai vocali s-au dovedit ai fi procurorii anticoruptie, acestia reclamand, printre altele, graba cu care senatorii cauta sa modifiece codurile recent adoptate de Parlamentul Romaniei. „Legislatia penala trebuie sa realizeze un echilibru intre nevoia societatii de a trage la raspundere toate persoanele care au savarsit infractiuni si drepturile fundamentale ale persoanelor cercetate, insa modificarile propuse ar altera acest echilibru si ar ingreuna identificarea si pedepsirea infractorilor”, au mai precizat procurorii.

[poll id=”996″]

author avatar
Ana-Maria Ludatser
792 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger