AcasăPoliticaReactia MAE dupa declaratiile politicianului italian la adresa romanilor

Reactia MAE dupa declaratiile politicianului italian la adresa romanilor

Odata ce s-a aflat despre mesajul jignitor scris pe o retea de socializare de catre un politician italian, la adresa romanilor, dar si despre faptul ca respectivul consilier local din Montesilvano s-a laudat ca a lovit un barbat despre care crede ca ar fi roman, Ministerul de Externe de la Bucuresti a reactionat.

MAE, prin vocea purtatorului de cuvant al insitutiei, Brandusa Predescu, condamna atitudinea omului politic din Italia, semnaland ca un asemenea gest este inacceptabil, cu atat mai mult cu cat se manifesta intr-un stat european, in care exista o comunitate romaneasca integrata social.

Va prezentam, in cele ce urmeaza, integral, comunicatul Miniterului Afacerilor Externe:

„Consideram inadmisibila atitudinea exprimata de un politician, reprezentant al administratiei locale din Italia, ale carui afirmatii injurioase la adresa unui presupus roman denota o evidenta atitudine xenofoba si prejudecati grave la adresa cetatenilor romanilor in ansamblu, fiind in acelasi timp un indemn direct la violenta.

Este inacceptabil ca un oficial al administratiei local a unui stat membru UE, prieten si partener, sa se exprime, chiar si pe o retea de socializare, in acest mod denigrator fata de alti cetateni europeni, fata de romani. O astfel de atitudine este cu atat mai de neinteles cu cat se manifesta, chiar daca singular, in Italia, unde comunitatea romaneasca, intr-o proportie absolut covarsitoare, a dovedit ca se poate integra si aduce un aport incontestabil si recunoscut ca atare in nenumarate randuri de autoritatile italiene la dinamica pozitiva a societatii si economiei acestei tari. Mai mult decat atat, asemenea afirmatii, cu evidenta conotatie xenofoba, afecteaza si decredibilizeaza rolul de model si de reper moral pentru comunitate pe care orice ales local intr-o administratie europeana ar trebui sa si-l asume.

Romania respinge orice manifestare prin care cetatenii sai sunt discriminati, etichetati jignitor si denigrati in societatile europene in care au ales sa traiasca, exercitandu-si drepturile egale cu toti ceilalti cetateni europeni. Din aceasta perspectiva, Romania nu va ezita sa se disocieze si sa condamne public atitudini de tipul celei mentionate care promoveaza xenofobia insotita de violenta si care, in mod deliberat, stimuleaza manifestari si pozitii politice extremiste, in contrast total cu valorile europene.

Romania isi exprima convingerea ca societatea italiana, unde valorile europene sunt adanc inradacinate, respinge si izoleaza astfel de pozitii nelasandu-se sub nici o forma contaminata”.

Conform primadanoi.it, consilierul local Anthony Aliano s-a laudat pe Facebook, despre faptul ca, in drum spre munca, i-a dat „doi pumni de calitate” unui barbat care parea a fi roman, acuzandu-l ca i-ar fi lovit masina cu piciorul. Mai mult, tot pe reteaua de socializare, Aliano a scris ca a fost sase luni in Romania, cu serviciul, si ca ar fi fost „tratat rau”, fara sa fi fost nerespectuos. „Noi, in Italia, va permitem sa stati pe strazi, sa furati, sa comiteti violuri, infractiuni si sa faceti prostitutie cu minori…Dar istoria se va schimba (…)!!! Ps. Acum spuneti-mi ca sunt rasist!”, suna mesajul prezentat de sursa citata.

Sursa foto: mae.ro

141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger