AcasăPoliticaŞeful de campanie al lui Nicuşor Dan implicat în scandalul Panama Papers

Şeful de campanie al lui Nicuşor Dan implicat în scandalul Panama Papers

După ce au dat în vileag numele românilor care şi-au ascuns banii în conturi offshore, jurnaliştii de la RISE PROJECT au dezvăluit recent că şeful de campanie al lui Nicuşor Dan, Matei Păun, este implicat în scandalul Panama Papers.

Această situaţie îi plasează pe Nicuşor Dan şi Matei Păun în proximitatea unor afacerişti români controversaţi precum: Vasile Frank Timiş (cel care a iniţiat controversata afacere Roşia Montană), Sorin Ovidiu Vântu (mogulul de televiziune care a devalizat Fondul Naţional de Investiţii şi a ispăşit deja o pedeapsă cu închisoarea), Cristi Borcea (care ispăşeşte în prezent o pedeapsă cu închisoarea de şase ani şi patru luni ca urmare a sentinţei definitive şi irevocabile din „Dosarul transferurilor”) şi lista poate continua (cca. 100 de români au fost implicaţi în scandalul Panama Papers).

Cei implicaţi în scandalul Panama Papers au căutat să-şi gestioneze fondurile atât prin companii paravan cât şi prin conturi offshore. Oamenii de afaceri ar fi optat pentru soluţiile offshore furnizate de o firmă de avocatură din Panama fie pentru a evita plata unor taxe şi impozite (evaziune fiscală), fie pentru secretizarea fondurilor de care dispun (şi despre care se speculează că nu ar avea o justificare legală).

Confruntat de jurnaliştii de la RISE PROJECT, Nicuşor Dan a declarat că nu ştia despre implicarea directorului său de campanie în scandalul Panama Papers, asta în ciuda faptului că tot Nicuşor Dan recunoaşte că Matei Păun s-a ocupat şi de gestionarea campaniei sale din 2012. Mai mult, Nicuşor Dan, preşedintele partidului USB, a recunoscut că Matei Păun a adus în interiorul partidului său mai multe persoane. O parte din aceste persoane ar fi membre în filiala USB Sector 1, unde candidatul partidului pentru funcţia de primar este Clotilde Armand.

Matei Păun este membru în Consiliul Director al Fundaţiei Pact (care sprijină societatea civilă prin facilitarea dezvoltării unor organizaţii comunitare), fiind profesional implicat în management şi consultanţă financiară pentru diferite fonduri de investiţii din Europa de Sud-Est şi din spaţiul CSI (Comunitatea Statelor Independente, formată din fostele republici care alcătuiau în trecut URSS). Fundaţia Pact este cea care organizează, împreună cu Petrom, concursul de proiecte „Ţara lui Andrei.” Este interesant de observat aici asocierea dintre Matei Păun, fostul spaţiu CSI unde OMV-Petrom are interese financiare majore şi un proiect de responsabilitate socială care urmăreşte „umanizarea Petrom.”

Matei Păun este, de asemenea, managerul BAC Investment, o bancă de insvestiţii cu sedii la Belgrad (Serbia), Skopje (Macedonia), Sofia (Bulgaria) şi Bucureşti (România). În trecut, Matei Păun a contribuit decisiv la obţinerea de către Romcab a unei finanţări de 25 de milioane de Euro de la Banca Internaţională de Investiţii (cu sediul în Moscova – banca investeşte în infrastructură strategică a cele nouă state membre: România, Slovacia, Mongolia, Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Vietnam şi Rusia).

author avatar
eNational
519 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger