AcasăPoliticaSondaj: Doctorul Alexandru Saidac câştigă teren în Corbeanca, Valeriu Anton se apropie...

Sondaj: Doctorul Alexandru Saidac câştigă teren în Corbeanca, Valeriu Anton se apropie de un eşec electoral

Până acum câteva săptămâni, rezultatul campaniei electorale din Comuna Corbeanca era unul previzibil. Valeriu Anton se baza pe faptul că este primar în funcţie şi că nu va avea nicio problemă în a câştiga un nou mandat la Primărie. Conform unui sondaj pe care redacţia noastră l-a obţinut, situaţia pare să se fi schimbat odată cu intrarea Doctorului Alexandru Saidac în cursa pentru Primărie.

Sondajul arată foarte clar că Valeriu Anton şi Alexandru Saidac se luptă pentru primărie de la egal la egal. Conform ultimelor date sociologice, Valeriu Anton (UNPR) înregistrează o intenţie de vot de 32%, în timp ce Doctorul Alexandru Saidac (PSD) înregistrează o intenţie de vot de 30%. Determinarea unui câştigător este imposibilă la acest moment, câtă vreme sondajul are o marjă de eroare de ± 4.2%. Acest lucru înseamnă că Doctorul Saidac ar putea să fie deja în fruntea principalului său contracandidat. Merită observat şi faptul că sondajul identifică un procent covârşitori de nehotărâţi (19%) care vor decide de fapt soarta comunei. Restul candidaţilor pentru primărie nu au nicio şansă reală, câtă vreme candidatul PNL (actualul viceprimar) înregistrează o intenţie de vot de doar 12%, în timp ce Victor Pogăcean (PMP) înregistrează o intenţie de vot de doar 4 %.

Motivaţia pentru care Valeriu Anton pierde teren în favoarea lui Alexandru Saidac este multiplă. În primul rând, se poate observa că majoritatea cetăţenilor comunei Corbeanca sunt de părere că lucrurile în comunitatea lor se îndreaptă într-o direcţie greşită (82%), ceea ce sugerează că potenţialul de schimbare a primarului în funcţie este consistentă.

Valeriu Anton a reuşit să ridice populaţia împotriva sa după ce a asfaltat şi reasfaltat toate străzile din comună de mai multe ori, creând mizerie şi zgomot inutil şi, ceea ce este cel mai grav, cheltuind banii comunităţii pe reabilitarea repetată a aceloraşi porţiuni de drum. Populaţia nou venită în Corbeanca este de asemenea împotriva lui Valeriu Anton din cauza faptului că acesta a reuşit, prin firma soţiei sale, să instituie un monopol asupra afacerilor cu beton din comună. Practic, pentru orice construcţie, betonierele care vin din afara comunei trebuie să plătească o taxă specială. Doar betonierele din comună nu sunt supuse acestei taxe, toate fiind în posesia unei firme conduse de soţia lui Anton.

Un alt motiv pentru care Valeriu Anton pierde teren este strategia implementată de Doctorul Alexandru Saidac. Acesta a mizat foarte mult pe dialogul constant cu membrii comunităţii din care provine şi a inclus majoritatea solicitărilor lor în programul de guvernare locală. De asemenea, Doctorul Saidac a afişat multă transparenţă cu ajutorul contului de Facebook unde este în dialog constant cu oamenii dar şi ca urmare a publicării numărului său de telefon pentru a putea fi sunat şi chestionat de alegători în orice problemă. Doctorul Saidac este de asemenea pe un trend ascendent datorită faptului că nu a făcut parte din administraţia condusă de Valeriu Anton.

Candidatul PNL la funcţia de primar pentru comuna Corbeanca, Dumitru Tudor, a cunoscut o comprimare semnificativă a potenţialului electoral după ce, la începutul campaniei, a fost implicat într-un scandal legat de dispariţia sa. După ce a fost căutat ore bune de pompieri în lacul din apropierea comunei, Dumitru Tudor a fost descoperit nevătămat în cimitir. Autorităţile aveau suspiciuni legate de o potenţială sinucidere, deşi familia lui actualului viceprimar a negat în repetate rânduri că acesta ar fi dorit să-şi pună capăt zilelor.

În acest moment, Alexandru Saidac este ajutat şi de scorul politic al partidului său. Conform sondajului, 36% din locuitorii comunei Corbeanca intenţionează să voteze PSD pentru consiliul local, în timp cce doar 25% vor vota UNPR (partidul actualului primar, Valeriu Anton). Se poate observa că rata de nehotărâţi rămâne una ridicată şi în cazul votului politic. Cei 19% nehotărâţi vor fi cei care vor decide soarta comunei.

Înţelegând riscul la care este supus, Valeriu Anton a început o mişcare strategică menită a limita accesul Doctorului Alexandru Saidac la electorat. Anton a emis recent un document prin care i-a interzis contracandidatului său dreptul de a face campanie electorală în weekend, atunci când majoritatea locuitorilor din Corbeanca sunt acasă şi ar fi putut primi vizita Doctorului Saidac. Mai mulţi locuitori din Corbeanca s-au arătat dezamăgiţi atitudinea primarului în funcţie, considerând că a acţionat abuziv în acest caz.

author avatar
eNational
1.736 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger