AcasăPoliticaValcov sare din Codul fiscal in Codul penal

Valcov sare din Codul fiscal in Codul penal

Fostul presedinte Traian Basescu  si liderii partidelor din opozitie cer intr-un glas demisia lui Darius Valcov, dupa ce ministrul Finantelor a fost pus sub urmarire penala pentru trafic de influenta si luare de mita.

Darius Valcov a demisionat din functia de ministru al Finantelor

„Remanierea lui Darius Valcov este obligatorie”, sustine Traian Basescu. Pentru ca mesajul sa ajunga cat mai repede la Klaus Iohannis si Victor Ponta, fostul presedinte a folosit Facebook-ul, instrumentul de comunicare preferat de cei doi demnitari. „Domnule presedinte Iohannis, domnule prim-ministru Ponta, stiu ca este weekend, dar ministrul de finante al Romaniei a fost pus sub invinuire pentru presupuse fapte de coruptie (nu spun ca este vinovat). Va rog, intelegeti ca orice ora intarziere in remanierea ministrului de Finante Valcov are efecte grave de credibilitate politica in exterior, pe pietele financiare, dar si pe cursul de schimb”, a transmis Basescu. Dupa fostul presedinte au sarit si liberalii care, prin vocea co-presedintelui Alina Gorghiu, i-au cerut lui Valcov sa plece.  „Ii cer demisia ministrului Darius Valcov. Nu pentru ca eu cred ca este vinovat, acest lucru il va stabili Justitia, ci pentru faptul ca este anormal ca, intr-o democratie si intr-un stat care se respecta, sa stai cu un ministru care este suspectat de fapte de coruptie, la Ministerul Finantelor si in fata partenerilor externi”, a declarat Gorghiu. Aliati de nadejde ai lui Traian Basescu, reprezentantii PMP s-au inscris si ei in corul contestatrilor lui Darius Valcov. „Ministrul Valcov nu mai poate reprezenta Romania in plan international, nu mai poate sta la masa cu partenerii euroatlantici, pentru ca Romania s-ar decredibiliza iremediabil”, a punctat si conducerea PMP.

Mita la punga

Curtentul anti-Valcov a luat amploare dupa ce referatul procurorilor a fost dat publicitatii. Si asta pentru ca documentul il desfiinteaza practic pe actualul ministru al  Finantelor, oferind detalii despre modul in care acesta obisnuia sa-si aranjeze „deal-urile” pe vremea cand era primarul municipiului Slatina. Concret, din interceptarile altor suspecti din dosar a reiesit ca Darius Valcov se intalnea cu acestia  in cimitir, incercand in felul acesta sa se asigure ca nu va fi ascultat. Afacerea s-a dovedit a fi una profitabila, spun procurorii, care-l acuza pe ministrul Finantelor ca ar fi luat 2 milioane de euro de la o firma, oferind in schimb contracte cu dedicatie atat in municipiul Slatina, cat si in orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti. Desi suma este importanta, Valcov s-a remarcat totusi prin „modestie”, acceptand sa incaseze singur o parte din bani. Cel putin asa sustine denuntatorul lui, Theodor Berna (Tehnologica Radion) care le-a povestit anchetatorilor ca fostul primar a venit la sediul firmei sale, unde a incasat pana la 1 milion de lei in pungi de plastic.

Presedintele Iohannis cere revocarea

Dupa un ragaz de 48 de ore, in care a asteptat un gest din partea lui Darius Valcov, presedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului sa rezolve problema printr-o revocare din functie „Avand in vedere ca procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de ministrul Finantelor, domnul Darius Valcov, m-as fi asteptat ca domnul Valcov sa demisioneze din functie, intelegand ca afecteaza activitatea si credibilitatea guvernului, ceea ce nu s-a intamplat. In aceasta situatie, solicit premierului Victor Ponta sa demareze procedura de revocare din functia de ministru al Finantelor a domnului Darius Valcov”, a transmis seful statului. Imediat, premierul a anuntat ca ministrul Finantelor i-a inaintat demisia in cursul zilei. „Am discutat la pranz cu domnul Valcov, mi-a inaintat demisia domniei sale. Dupa-amiaza am vorbit si cu presedintele. O sa ma gandesc la cel care va fi numit in functia de ministru al Finantelor”, a mai precizat Victor Ponta.

author avatar
Ana-Maria Ludatser
749 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger