AcasăPoliticaZiua Nationala a Romaniei. Mesajele premierului Ciolos si ale sefilor MAI si...

Ziua Nationala a Romaniei. Mesajele premierului Ciolos si ale sefilor MAI si MApN, de 1 decembrie

La 97 de ani de la Marea Unire, pe langa ceremoniile ce se desfasoara pe intreg parcursul zilei de 1 decembrie, cu prilejul unei zile importante pentru romani, Ziua Nationala, seful Guvernului si ministrii de Interne si al Apararii au amintit, prin intermediul unor mesaje transmise cu aceasta ocazie, importanta acestui eveniment pe care il marcam, de 25 de ani, in prima zi a ultimei luni din an.

Premierul Ciolos a ales sa transmita un mesaj video, de la Palatul Victoria, prin care a evocat sarbatoarea de 1 decembrie, subliniind faptul ca, la 97 de ani de la unirea provinciilor istorice romanesti, „a fi impreuna ramane un tel pentru romanii din intreaga lume”. Mai mult, Dacian Ciolos considera ca „1 decembrie este ziua in care simtim cu totii ca suntem romani si ca a fi impreuna, indiferent unde suntem, poate fi acel sentiment care sa ne faca sa vrem mai mult de la locul pe care il numim “acasa””. Mai mult, premierul a pus accent pe cateva caracteristici pe care le-ar vrea impamantenite „Si aici, acasa, vrem o tara cu care sa ne mandrim, nu doar pentru istoria ei ci si pentru prezentul ei. O tara unde decenta si speranta sunt impreuna, respectul fiecaruia si meritele ii sunt recunoscute, unde guvernarea se dedica tarii, iar rezultatele se vad, unde munca cinstita este rasplatita pe merit, dreptatea triumfa si transparenta este regula – nu exceptia.  Aceasta este tara in care eu vreau sa fiu prim-ministru, si, atat timp cat voi ocupa aceasta pozitie, ma voi stradui sa stabilesc odata pentru totdeauna aceasta directie in care sa ne indreptam: o Romanie in care sa avem incredere, o Romanie de care sa ne putem bucura cu totii! „, a adaugat primul-minsitru, urandu-le romanilor „La multi ani”, de Ziua Nationala.

Mihnea Motoc (foto: ue.mae.ro)

La randul sau, ministrul Apararii a amintit despre importanta jertfel inaintasilor, in vederea implinirii visului Marii Uniri a provinciilor istorice. „Ziua de 1 Decembrie este pentru noi, romanii, mai mult decat momentul in care Tara isi intregea granitele istorice. Nu putem uita ca Marea Unire fusese pregatita de generatii intregi de patrioti care, in secolele precedente, cu puterea cuvantului sau cu arma in mana, au luptat pentru aprinderea flacarii constiintei nationale.  (…)  Sacrificiul lor nu a fost insa in van. Jertfa sutelor de mii de ostasi cazuti, in numele tarii, pe campurile de batalie ale Primului Razboi Mondial, darzenia si curajul, care au adus victorii atunci cand totul parea pierdut, stau marturie ca Unirea cea Mare a fost cucerita, ca multe alte izbanzi ale natiunii, si prin forta si hotararea Armatei Romaniei. Sufletele eroilor armatei noastre, cazuti in razboaie sunt candele aprinse etern la altarul dragostei de patrie”, aminteste Mihnea Motoc. Seful MApN mentioneaza si eforturile militarilor romani aflati in misiuni in  teatrele de operatii „care, asemenea inaintasilor lor, apara cu arma in mana interesele natiunii noastre”, multumindu-le pentru dedicatia lor. „Romania este, astazi, o voce puternica in lume, in cadrul NATO si al Uniunii Europene, si datorita rezultatelor remarcabile obtinute de voi in misiunile executate alaturi de aliati si parteneri in teatrele de operatii, unde ati actionat in ultimii ani”, e de parere ministrul Motoc.

Petre Toba

La randul sau, ministrul Administartiei si Internelor a subliniat valorile pe care romanii le-au aparat, de-a lungul celor peste noua veacuri care au trecut de la momentul 1 decembrie 1918. „Ziua Nationala a Romaniei este o sarbatoare de suflet a romanilor, dar si un simbol al hotararii noastre de a ne decide singuri destinul ca stat unitar si indivizibil. Libertatea, independenta, integritatea teritoriala sunt valori pe care romanii le-au pretuit si le-au aparat indiferent de contextul istoric, social sau politic. Daca la momentul 1 Decembrie 1918 ne afirmam identitatea ca natiune romana, timp de aproape un veac, prin seriozitate si consecventa, ne-am construit o identitate europeana. In cei 97 de ani de la Marea Unire, Romania a parcurs etape definitorii ale evolutiei statului roman, intarind institutiile sale fundamentale”, considera ministrul de Interne.

De altfel, intr-o zi atat de importanta pentru statul roman, ministrul Toba a tinut sa le multumeasca tuturor reprezentantilor MAI, fie ca este vorba despre politisti, jandarmi si pompieri, personal civil sau militar al ministerului, pentru „ceea ce fac zilnic pentru linistea si siguranta romanilor”, dar si celor care se afla in misiuni in afara tarii, in numele Romaniei, carora le-a transmis ca le doreste „sa se intoarca sanatosi acasa”.

167 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger