AcasăNewsPorosenko ii cere ajutor lui Putin

Porosenko ii cere ajutor lui Putin

Presedintele Ucrainei i-a cerut lui Vladimir Putin sa faca presiuni asupra rebelilor prorusi in vederea incetarii luptelor in estul separatist al tarii.

Dincolo de scrisorile pe care i le trimite presedintele Ucrainei, Putin trebuie sa inventeze un scut anti-sanctiuni economice

”I-am trimis o scrisoare presedintelui Putin in care, printre elementele cheie, nu figureaza numai cererea de a inceta focul si de a respecta acordurile de pace de la Minsk, dar si eliberarea Nadiei Savtcenlo, pilot militar ucrainean detinut in Rusia, care o acuza de moartea a doi jurnalisti rusi”, a declarat Petro Porosenko, potrivit unui comunicat al presedintiei. Porosenko a salutat si eficacitatea sanctiunilor economice occidentale impotriva Rusiei. ”Trebuie sa cream conditiile pentru a forta Rusia sa negocieze si sa indeplineasca angajamentele pe care si le-a asumat”, a adaugat presedintele ucrainean. In timp ce Kievul si Occidentul acuza Moscova de sprijin militar direct pentru separatisti, inclusiv cu desfasurarea de trupe rusesti in estul Ucrainei, Rusia neaga orice implicare in acest conflict, soldat pana acum cu peste 5.000 de morti.

Sanctiunile se prelungesc inca sase luni

Recrudescenta luptelor a determinat UE si SUA sa ia decizia aplicarii de noi sanctiuni impotriva Rusiei. Ieri, agentiile occidentale au raportat ca sefii diplomatiilor UE au acceptat prelungirea cu sase luni a sanctiunilor impuse contra Moscovei, pe fondul crizei ucrainene, informeaza RIA Novosti. In acelasi timp, ministri de externe europeni au cerut Comisiei Europene suplimentarea listelor negre cu ”entitati si rusi vizati de sanctiuni”. Deocamdata, Moscova riposteza cu un embargo asupra produselor alimentare provenind din SUA, UE, Australia, Norvegia si Canada.

Rusia a exportat armament in valoare de peste 15 miliarde dolari

Federatia Rusa a exportat, anul trecut,  echipamente militare de peste 15 miliarde de dolari, in ciuda sanctiunilor vizand sectorul de aparare, decretate de Occident, a anuntat, marti, Vladimir Putin, la o reuniune consacrata cooperarii militare. Al doilea furnizor de arme al planetei (dupa SUA), Rusia conteaza pe clienti grei, precum India si China si a exportat in 2013 echipamente militare in valoare de 15,2 miliarde de dolari, dublu fata de anul 2000. ”Rusia este un partener de incredere, previzibil, care nu-si conditioneaza respectarea contractelor de preferinte pasagere sau de conjuncturi politice”, a declarat Putin, cu trimitere la situatia livrarii de catre Franta a navelor Mistral, livrare amanata de Francois Hollande din cauza crizei ucrainene. Aceste cifre se pun in contextul in care sanctiunile impuse de occidentali Rusiei vizeaza in special sectorul Apararii.

Moscova scoate un plan anticriza

Guvernul rus a publicat, ieri, primele masuri destinate atenuarii efectelor sanctiunilor. Din program, economii bugetare, ajutorarea sistemului bancar, apararii si agriculturii sau o revalorizare a pensiilor. In total, 60 de masuri sunt prevazute pentru ”dezvoltarea economica si stabilitatea sociala” pe fondul unei scaderi cu 5% a cheltuielilor bugetare pe an timp de trei ani. Insa cheltuielile din sectorul Apararii nu vor suferi. Costurile acestui plan nu au fost precizate, dar, saptamana trecuta, au fost evaluate la 1375 miliarde de ruble (18, 4 miliarde euro).

author avatar
Tudor Borcea
826 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger