AcasăNewsPretul gazelor pentru populatie, nemodificat inca noua luni

Pretul gazelor pentru populatie, nemodificat inca noua luni

Pretul gazelor naturale livrate populatiei si unor institutii publice, precum scoli sau spitale, va ramane nemodificat pana la finele lunii martie 2012, in timp ce consumatorii industriali, ca producatorii de energie electrica sau combinatele chimice si siderurgice, vor plati cu pana la 30% mai mult.

„Pentru consumatorii casnici este avuta in vedere mentinerea pretului gazelor. Pentru sectorul industrial pretul va creste cu pana la 30%, pana in martie 2012, in doua transe”, au declarat joi surse guvernamentale. Prima etapa de majorare a pretului gazelor pentru sectorul industrial ar putea fi aplicata mai devreme de o luna si presupune cresterea pretului cu aproximativ 10%, au spus sursele, citate de Mediafax.

Decizia de creare a doua cosuri de consum a fost luata joi in Guvern, care a aprobat o ordonanta de urgenta prin care modifica Legea gazelor.

Ordonanta intra in vigoare la 1 iulie si prevede ca un cos de consum va fi aplicat consumatorilor casnici si producatorilor de energie termica, iar al doilea cos vizeaza consumatorii industriali.

Ordonanta aprobata joi contine o derogare de la Legea gazelor care interzice „orice practici care utilizeaza sistemele de preturi si tarife ca instrumente de protectie sociala si/sau pentru subventionarea directa ori indirecta a consumatorilor„.

De asemenea, Legea gazelor nu permitea „recuperarea costurilor corespunzatoare serviciului asigurat pentru o anumita categorie de consumatori prin preturile si/sau tarifele practicate altor categorii de consumatori„, precum si „limitarea sau diminuarea preturilor si a tarifelor pe considerente de politica sociala sau anti-inflationista”, prevederi care nu mai sunt obligatorii in intervalul 1 iulie 2011 – 31 martie 2012.

In legea gazelor se spune ca asigurarea de catre stat a protectiei sociale pentru unele categorii de consumatori „se va realiza prin acordarea de subventii sau de ajutoare direct acestora”.

Ordonata prevede ca, incepand cu 1 iulie, prin derogare de la Legea gazelor 351/2004, pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru gazele utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinata consumului populatiei, furnizarea gazelor se realizeaza, pe o perioada de noua luni, printr-un cos format din gaze din import si produse intern, in care ponderea cantitatilor din import in amestecul lunar sa fie astfel stabilita incat „preturile finale reglementate sa ramana constante”.

Cosul de consum este format din gazele produse in Romania si cele importate. Romania importa in prezent gaze la circa 400 dolari pe 1.000 metri cubi, pret aproape dublu fata de cel al gazelor produse intern.

„Ordonanta de urgenta permite separarea cosurilor de consum pentru industrie, pe de o parte, si pentru casnici si CET-uri, pe de alta parte, precum si mentinerea nemodificata, timp de noua luni, a pretului pentru casnici si CET-uri. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) urmeaza sa emita o reglementare speciala pentru consumatorii industriali„, au afirmat sursele.

Dupa expirarea perioadei de noua luni, pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica, structura cosului de gaze va fi stabilita de ANRE. Ordonanta de urgenta a primit si avizul favorabil al Consiliului Concurentei, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Nota de fundamentare precizeaza ca, prin aceasta masura, consumatorii casnici isi vor putea permite sa achite facturile la gaze, iar producatorii de energie termica vor evita disponibilizarea „unui numar mare de salariati”.

Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a declarat in luna mai ca pretul gazelor livrate companiilor va creste dupa ce Guvernul s-a angajat sa prezinte FMI, la inceputul lunii iunie, o noua formula de calcul a tarifelor, care sa evidentieze mai bine evolutiile preturilor pe plan international.

Franks a afirmat, la acea data, ca Guvernul va adopta o ordonanta de urgenta prin care va prezenta separat formule de calcul pentru pretul la gaze in cazul consumatorilor casnici pe de o parte si pentru companii, pe de alta parte.

Guvernul si-a asumat in fata FMI ca pana la 1 aprilie 2011 va stabili un calendar de ajustare pentru a se ajunge la nivelul integral al formulei de pret bazat pe Costului Unitar al Gazelor (CUG) pana la finele lui 2011 pentru consumatorii non-casnici. Aceasta tinta nu a fost respectata de catre Guvern, astfel ca a fost trecuta ca actiune prioritara in noua scrisoare de intentie si va trebui sa fie indeplinita pana la data board-ului FMI din iunie.

FMI a cerut Executivului sa prezinte, pana in luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preturilor gazelor naturale, pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei. Liberalizarea preturilor vizeaza si sectorul energiei electrice.

 

261 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger