AcasăNewsPrimele imagini cu ostaticul roman Iulian Ghergut: ”Cer Guvernului sa ma elibereze...

Primele imagini cu ostaticul roman Iulian Ghergut: ”Cer Guvernului sa ma elibereze cat mai repede”

Primul semn de viata al ostaticului roman, rapit in 4 aprilie

Gruparea terorista al-Mourabitoune a publicat sambata o inregistare video cu ostaticul roman Iulian Ghergut, agent de securitate rapit la 4 aprilie din nordul Burkina Faso, care face apel la autoritati sa negocieze cu rapitorii pentru eliberarea sa.

Primul semn de viata al ostaticului roman, rapit in 4 aprilie

Inregistrarea video, care dureaza mai putin de un minut, este primul semn de viata al ostaticului roman, de la rapirea sa, la 4 aprilie, in apropierea unei mine de mangan din Tambao. In imagini poate fi vazut Iulian Ghergut, inconjurat de trei barbati inarmati, ale caror fete sunt acoperite de turbane. Mesajul a fost inregistrat in exterior, iar ostaticul in varsta de 39 de ani se exprima in limba franceza. Ghergut se prezinta si spune ca este detinut de al-Mourabitoune, la Tambao, in nordul statului Burkina Faso. El precizeaza ca mesajul a fost inregistrat la 18 august. El se adreseaza familiei sale, prezentand numele mamei sale, apoi al tatalui sau si cerandu-le sa faca totul pentru a facilita eliberarea sa, informeaza Rfi. Ghergut  se adreseaza apoi directorului societatii Pan African Mineral, pentru care lucra in momentul rapirii, apoi Guvernelor din Romania si Burkina Faso. Ostaticul implora sa negocieze cu rapitorii pentru a obtine cat mai rapid eliberarea sa.
Iulian Ghergut, responsabil cu securitatea minei de mangan din Tambao, situata in provincia Oudalan, in apropierea frontierelor cu Mali si Niger, a fost rapit la 4 aprilie de cinci persoane inarmate, care au atacat un convoi aflat in misiune de patrulare. Un jandarm si un sofer au fost raniti in atacul comis in apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filiala a Timis Corporation, compania omului de afaceri roman Frank Timis.

Rapirea lui Ghergut a fost revendicata la jumatatea lunii mai de gruparea jihadista salafista Al-Mourabitoune, intr-o inregistrare audio difuzata de agentia mauritana Al-Akhbar, in care a indemnat „Guvernul roman sa acorde atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului”. Mesajul audio a fost difuzat in numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezinta drept liderul gruparii, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar. Cu aceasta ocazie, Sahraoui si-a reiterat juramantul de credinta fata de ISIS, semnaland ruptura fata de Mokhtar Belmokhtar, care si-a redenumit recent gruparea al-Qaida in Africa de Vest.

MAE confirma identitatea ostaticului si studiaza autenticitatea inregistrarii

”Celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administratia Prezidentiala )a luat nota de difuzarea, la data de 29 august 2015, a unui material video cu cetateanul roman Iulian Ghergut. Celula de criza interinstitutionala s-a reunit imediat ce materialul video a devenit public, a analizat diverse scenarii de evolutie a cazului si au examinat actiunile posibile pentru solutionarea situatiei cetateanului roman luat ostatic”, a informat MAE. ”Celula de criza studiaza in regim de urgenta autenticitatea materialului video mentionat si confdirma confirma ca persoana care apare in materialul video este cetateanul roman in cauza. In cazul in care veridicitatea materialului video se confirma, se poate considera ca materialul reconfirma datele detinute deja de celula de criza interinstitutionala conform carora cetateanul roman se afla in viata si este in bune conditii de sanatate”, mai precizeaza MAE, indicand ca ” lansarea unui astfel de mesaj in spatiul public se inscrie in tiparul obisnuit al situatiilor de acest gen” si ca ”va continua efortul sau, prin institutiile sale componente, conform competentelor fiecareia, pentru eliberarea cetateanului roman”.

author avatar
Tudor Borcea
210 afisari
Zenville

Ultimele știri

Chirica și Alexe, întâmpinați de protestatari la deschiderea terminalului T4 al Aeroportului Iași – FOTO

În ziua în care are loc deschiderea noul terminal T4 al Aeroportului Iași, doi lideri locali s-au trezit cu o primire la care, cel...

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...
proger