AcasăNewsPutin: Ankara nu a oferit nici scuze, nici explicatii, nici nu i-a...

Putin: Ankara nu a oferit nici scuze, nici explicatii, nici nu i-a pedepsit pe vinovati

Indiferent de ce spun cutiile negre, Putin nu uita si nu iarta

Presedintele Federatiei Ruse a declarat ca doborarea avionului rusesc de lupta Suhoi-24 de catre aviatia turca la frontiera cu Siria contravine dreptului international si a acuzat faptul ca autoritatile de la Ankara nu au furnizat explicatii clare si nici intentia de a-i identifica pe ”vinovati”.

Putin cere explicatii iar premierul rus pregateste sanctiuni sconomice impotriva Turciei

Dupa ce a calificat incidentul drept ”o lovitura pe la spate” data Rusiei ”din partea celor pe care ii tratam ca parteneri si aliati in lupta impotriva terorismului”, Vladimir Putin a reluat criticile la adresa Turciei, declarand ca nici pana astazi Rusia nu a primit scuze in mod clar din partea autoritatilor turce, dar ”nici angajamentul de a oferi compensatii daunelor provocate si nici angajamentul de a-i pedepsi pe cei responsabili”, informeaza mass-media rusa. Vladimir Putin a continuat: ”avem impresia ca liderii turci cauta in mod deliberat sa impinga relatiile ruso-turce intr-un impas, regretam acest lucru”, noteaza Ria Novosti. Liderul de la Kremlin a evocat chestiunea terorismului, precizand ca ”pasivitatea unor tari si deseori colaborarea directa cu terorismul au dus la aparitia fenomenului de cosmar denumit Statul Islamic”. ”Nu trebuie sa facem niciun compromis in lupta impotriva acestui flagel, ci sa-l combatem neobosit. Consideram ca orice tentativa de a disculpa terorismul, de a permite teroristilor sa actioneze trebuie considerata o complicitate cu teroarea si cu crimele”, a declarat Putin in timpul unei ceremonii de primire a scrisorilor de acreditare a ambasadorilor. Turcia insista ca avionul Su-24 i-a violat spatiul aerian, deci ”nu are de ce sa-si ceara scuze”, a declarat ieri ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu, in timp ce Rusia afirma ca aparatul se afla in spatiul aerian sirian, la un kilometru de frontiera turca. Pe de alta parte, presedintele Recep Erdogan a cerut, ieri, Rusiei sa aduca dovezi dupa ce mass-media rusa a comentat ca raidurile rusesti in Siria afecteaza afacerile banoase cu petrol ale ISIS si ale unor intermediari turci, chiar unii oficiali de la Ankara. Ieri, premierul rus Dmitri Medvedev a cerut guvernului sa pregateasca un pachet de masuri economice impotriva Turciei.

Fara condoleante, liderii lumii pledeaza pentru calm

Bombardierul rusesc doborat de Turcia a generat , evident, reactii in randurile puternicilor lumii, unanim de acord asupra unui punct: este indispensabil ca ISIS sa fie distrus si a se evita cu orice pret escaladarea conflictului in Orientul Mijlociu. De observat, in aceasta armonie mondiala, noteaza ironic presa rusa, lipsa prezentarii unor condoleante Rusiei.

Francois Hollande: ”Este un incident grav si regretabil. Trebuie sa evitam orice escaladare”.

Angela Merkel: ”Fara indoiala, prabusirea avionului a facut situatia actuala si mai incordata. Este necesar sa facem tot posibilul pentru a evita escaladarea conflictului. Fiecare tara are dreptul sa-si proteje teritoriul. Oricum, trebuie sa tinem seama de situatia precara din Siria si din regiunile limitrofe”.

Barack Obama: ”In opinia mea, este indispensabil ca Rusia si Turcia sa vina la masa negocierilor pentru a clarifica incidentul si a adopta toate masurile necesare pentru a se impiedica escaladarea conflictului. Ca toate tarile, Turcia a dreptul sa-si protejeze teritoriul si spatiul aerian”.

David Cameron: ”Faptele ce inconjoara acest incident nu sunt inca elucidate. Noi insa trebuie sa respectam dreptul Turciei de a-si asigura securitatea spatiului aerian”.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO : ”Dusmanul nostru comun este Daesh. Esential este ca toate tarile, evident si Rusia, au ca scop anihilarea ISIS. Fac un apel la calm si la dezescaladare”.

Pietre si geamuri sparte la Ambasada Turciei din Moscova

Sute de manifestanti au protestat, miercuri, in fata Ambasadei Turciei din Moscova, informeaza AFP. Protestatarii, in majoritate tineri, au aruncat cu pietre in geamurile ambasadei si au strigat sloganuri ostile presedintelui Recep Erdogan. Potrivit jurnalistilor prezenti, politia a asistat pasiv la proteste si nu a intervenit.

author avatar
Tudor Borcea
184 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger