AcasăNewsPutin: Tentativele de a-i reabilita pe nazisti sunt total inacceptabile

Putin: Tentativele de a-i reabilita pe nazisti sunt total inacceptabile

Vladimir Vladimirovici este la curent cu cati neonazisti se afla pe teritoriul Rusiei?

Cinicele tentative de a rescrie istoria in favoarea intereselor politice si de conjunctura, de a-i reabilita pe nazisti si pe complicii lor sunt de neacceptat, a declarat, ieri,  presedintele Federatiei Ruse. Despre figura lui Stalin, din ce in ce mai vizibila odata cu apropierea paradei Victoriei de la Moscova, presedintele rus nu mai zice nimic.

Vladimir Vladimirovici este la curent cu cati neonazisti se afla pe teritoriul Rusiei?

”Aceste actiuni sunt nu numai imorale, dar in egala masura foarte periculoase”, a continuat Putin. ”Ele imping lumea catre noi conflicte, catre cruzime si violenta”, a indicat seful statului intr-un mesaj citit de catre adjunctul ministrului de Externe, Igor Morgulov, potrivit Sputnik. Mesajul cu pricina a fost adresat participantilor primei conferinte comune sino-rusa avand ca tema ”Rolul URSS si al Chinei in victoria asupra fascismului si militarismului japonez in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial”, care se deruleaza la ora actuala la Moscova.

Despre stalinism, ramane cum am stabilit

Responsabil de moartea a milioane de rusi, Stalin face obiectul unei reabilitari in crestere in apropierea celei de-a 70-a aniversari a Victoriei, societatea preferand sa-si aminteasca de dictator ca de persoana care a manat URSS spre victoria asupra nazistilor, noteaza AFP. In apropierea festivitatilor din Piata Rosie, figura si celebra mustata a lui Iosif  Vissarionovici sunt din ce in ce mai vizibile, cu toate ca URSS a decis radierea lui din cotidian incepand cu 1956, in cadrul destalinizarii. Un muzeu Stalin urmeaza sa fie deschis in estul Moscovei in timp ce luna trecuta, portretul dictatorului era afisat intr-un liceu din Sankt Petersburg. Un rus din doi considera ca sacrificiile impuse de Stalin au justificat ”marile obiective” ale URSS. Vladimir Putin a condamnat ”infamia” stalinismului dar a afirmat ca ”regimul sau nu a dorit niciodata sa extermine grupuri entice intregi”, in conditiile in care dictatorul este responsabil cu deportarile tatarilor si cecenilor in 1944.

Germania cere scuze bielorusilor

Reprezentantul guvernului federal, Gernot Erler, a adresat poporului bielorus  scuze oficiale pentru crimele comise de nazisti in aceasta tara, a informat ieri, Deutsche Welle, potrivit RIA Novosti. Erler a amintit ca Germania nazista a exterminat pe teritoriul bielorus 800.000 de evrei, majoritatea in lagarul de exterminare din Trostenet, in apropiere de Minsk. ”O crima care nu va fi niciodata uitata”, a subliniat oficialul german.

Primele fotografii oficiale ale supertancului Armata

Fotografii ale noului tanc Armata si ale altor masini de lupta de ultima generatie au fost publicate de catre Ministerul Apararii rus. Noile produse vor participa la defilarea de Ziua Victoriei de sambata, din Piata Rosie. In afara de inovatorul tanc T-14 ”Armata”, sunt prezentate blindatul de infanterie T-15 ”Armata”, obuzierul autopropulsat Koalitia-SV, rampa mobila de rachete antitank Kornet-D1, blindatul de lupta Kurganet-24 si transportorul de trupe blindat Kurganet-25. Peste 16.500 de militari si 200 de vehicule si materiale de lupta plus 140 de avioane si elicoptere vor participa la parada de sambata.

 

author avatar
Tudor Borcea
448 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger