AcasăNewsRaluca Pruna, cel mai puscarie ministru

Raluca Pruna, cel mai puscarie ministru

Cu robe si bavetici colorate, Codul Penal va fi mai usor de suportat

Nu este nevoie sa iei la bani marunti activitatea Ralucai Pruna ca sa ti dai seama cat este de depasita de situatia din penitenciare. Sunt de ajuns ultimele patru zile.

Cu robe si bavetici colorate, Codul Penal va fi mai usor de suportat

Cand o intrebi ceva, priveste cu uimire  la camera, ca si cum atunci ar fi descoperit ca in fata ei e un ziarist sau director de imagine. Cand o intrebi despre revolta din penitenciare, juri ca ori nu intelege, ori abia atunci a aflat. De cinci zile, puscariile dau in clocot. Nemultumiti de conditiile insuportabile de detentie, de pedepsele corporale exagerate, de mizeriile facute de directori si gardieni frustrati, detinutii s-au revoltat. Fac greva foamei, dau foc la saltele si lenjerie, urla, stau cocotati pe acoperisuri sau pe garduri. Rudele protesteaza in fata puscariilor, zicand ca detinutii implicati in revolte au fost mutati in alte inchisori, tocmai pentru ca familiile sa nu vada in ce hal au fost batuti. I-a vizitat vreun medic? Nu! Familia? Nu, n-are voie!  Intrebata de toate acestea, madam Pruna raspunde presei cu o aroganta vecina cu inconstienta. Era sa scriu cu „prostia”. Ne va comunica ea, ceva, cand va fi util de comunicat. Probabil cum va fi vremea pe 23 august, caci poate vrem la defilare.

Politicienii, destul de timid, au inceput sa ia atitudine. Avocatul Poporului a declansat anchete, dar se plange de ingreunarea accesului personalului in penitenciare. Nimic nu trebuie vazut. Nimic nu trebuie aflat. Nu mai mult decat comunicatele in care se spune ca niste detinuti razvratiti au facut scandal. De ce au facut scandal? Sunt nebuni? Batuti? Morti aveti? Nici macar schiloditi? Ochi umflati? Va multumim pentru preocuparea de a informa si va dorim o seara placuta! Bine. Mersi! Hai sictir, bai, nenorocitilor!

S-a gasit vinovatul

Goarnele sistemului, vechi sau noi, au inceput sa intoxice presa, la ordin. Monica Macovei, sclava a reflexelor comunistoide, anunta marea bomba. Revolta a inceput si este intretinuta de patronii de trusturi de presa arestati sau de afaceristii condamnati pentru fapte de coruptie. Si ca se urmareste demiterea prietenei ei, Pruna. Hai, ba, ne lasi? Ca sa priceapa tot prostul: Voiculescu e de vina! Desigur, Voiculescu e de vina ca gardienii fura din mancare. Ca directorul X ia spagi la introducerea in comisia de eliberare conditionata. Ca la controale se prezinta numai camere de patru stele. Ca plosnitele si paduchii stau ciorchine pe pereti si in saltele. Ca puscariasii stau trei intr-un pat si nu beneficiaza de asistenta medicala. De ce nu ar fi de vina Voiculescu si ca Raluca Pruna habar nu are ce trebuie facut? Sau ca Ciolos nu vrea sa spuna cine i-a bagat-o pe gat in Guvern. Ea, oricum, e convinsa ca totul a fost pe merit.

Moartea e o chestiune personala

Nimeni nu ajunge la puscarie fara o condamnare definitiva. Dar pe documentele instantei scrie ca inculpatul este condamnat la atatia ani de puscarie. Nu scrie si ca e condamnat la moarte prin privarea de asistenta medicala minima. Ca e condamnat la stop cardiac din cauza lipsei de aer din celula. Ca e condamnat la atac cerebral din cauza caldurii insuportabile din camera. Ca e condamnat la suicid din cauza conditiilor. Ministresa asta cu nume de tescovina nu a aflat ca la trei zile mai moare cate un detinut. Si chiar daca afla, ce sa faca ea? Sa sune la 112? Sa le aduca preotul? Sa-i pupe pe frunte? Ce dracu’, ea e ministru! Mama lor de borfasi jegosi si cacanari!

Amenintari cu suicid si batai cu mascati

Pentru moment, revoltele din puscarii se pare ca au stagnat in intensitate. Mai exista puscariasi in greva foamei, dar nu se mai aude de incendii in celule. In total, in 11 penitenciare din tara au izbucnit revolte: Iasi, Botosani, Poarta Alba, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui, Braila, Rahova, Bistrita si Tulcea. Un detinut de la Penitenciarul Bistrita a incercat sa se sinucida in noaptea de miercuri 13 spre joi 14 iulie, insa fara succes. Detinutul a incercat sa se spanzure. Barbatul de 31 de ani s-a ales cu o luxatie a coloanei, fiind internat in spital. Si un detinut de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Galati s-a urcat, ieri dupa-amiaza, pe cosul de fum al centralei termice, la inchiderea editiei ziarului nostru, personalul institutiei negocia pentru a-l convinge sa renunte la protest. Doar trei detinuti se mai afla pe acoperis si protesteaza, iar alti 75 au refuzat hrana la Penitenciarul din Iasi, iar la Botosani, trupele SIAS au intervenit in forta si avem informatii ca actiunea s-a  soldat doar cu cateva vanatai de ambele parti.

author avatar
Valentin Boeru
1.327 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger