AcasăNewsRecep, un Terente al drepturilor omului

Recep, un Terente al drepturilor omului

Recep Erdogan a lansat o epurare fara precedent, dupa esuarea puciului din 15 iulie. Continuarea unei traditii indelungate pentru ca, incepand cu 1959, aceasta tara a violat de aproximativ 3000 de ori Conventia europeana ce garanteaza drepturile si libertatile fundamentale. Un record.

In 21 iulie, dupa ce a instaurat starea de urgenta in contextul epurarilor la scara nationala, Turcia anunta ca suspenda temporar respectarea Conventiei europene a drepturilor omului, o masura prevazuta de articolul 15 al conventiei care recunoaste guvernelor ”in circumstante exceptionale”  dreptul de a se deroga ”temporar, limitat si controlat” de la anumite drepturi garantate de rexpectiva conventie. Acest principiu al derogarii a fost utilizat de 30 de ori in Europa, incepand cu 1950. Marea Britanie l-a utilizat de 15 ori, Turcia de 8 ori iar Franta de doua ori, ultima data in 2015, urmare a atentatelor teroriste din 13 noiembrie. Daca Turcia este pe locul doi in privinta acestor derogari, ea ocupa locul intai in ceea ce priveste condamnarile Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), insarcinata cu aplicarea Conventiei europene a drepturilor omului. Turcia este tara pentru care CEDO a emis cele mai multe hotarari ce au constatat violarea a cel putin unui articol al Conventiei. In total, CEDO a condamnat Turcia in 2812 reprize, intre 1959 si 2015, pe locurile doi si trei urmand Italia (1800 de condamnari) si Rusia (1600), iar Romania pe locul 4 (1076).

Stare de urgenta dar fara tortura

Derogarea pentru nerespectarea drepturilor omului (articolul 15) este prevazuta pentru starea de urgenta sau starea exceptionala, care obliga guvernul sa notifice CEDO de eventuale nerespectari ale drepturilor omului. Utilizarea acestor dispozitii nu permite insa derogarea fata de pedeapsa cu moartea, tortura sau tinerea in sclavie. Recent, Amnesty International a afirmat ca detine ”dovezi credibile” de torturi aplicate asupra persoanelor aflate in detentie in Turcia, dupa tentativa de lovitura de stat din 15 iulie. Conventia europeana a drepturilor omului, in vigoare din 1953, stabileste drepturile si libertatile fundamentale pe care le poate orice cetatean care locuieste in Europa. Articolele sale garanteaza in special dreptul la viata, libertate, siguranta sau dreptul la un proces echitabil.

Mandate de arestare pentru 47 jurnalisti ai opozitiei

Justitia turca a emis, ieri, mandate de arestare pe numele a 47 fosti angajati ai celui mai mare cotidian de opozitie, Zaman, pus sub tutela autoritatilor incepand cu luna martie. Mandatele vizeaza fosti conducatori si membri ai redactiei, au indicat autoritatile de la Ankara, care au calificat fosta versiune a ziarului drept ”un port drapel al mass-media  favorabila predicatorului Fethullah Gulen, acuzat de Recep Erdogan ca se afla in spatele tentativei de lovitura de stat din 15 iulie. Luni, 42 de mandate de arestare pe numele unor jurnalisti fusesera deja emise. Alaturi de fostul cotidian Zaman, presa de opozitie turca numara ziare precum Hurriyet (Libertatea), Cumhuriyet (Republica), Milliyet (Natiunea), Taraf, Ozgür Gündem. Printre ziarele pro Erdogan sunt Star, Sabah (Dimineata), Gunes (Soarele), Yeni Safak (Orizontul Nou) In 24 iulie, 13.165 de persoane erau retinute pentru legaturi cu pucistii.

Ankara roaga Moscova sa ridice ambargoul alimentar

Ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, a cerut Rusiei sa permita importul produselor alimentare  turcesti supuse embargoului rusesc, la sfarsitul negocierilor cu ministrul rus al Dezvoltarii Economice, Alexei Uliukaiev, care au avut loc la Moscova. Ministrul rus a afirmat ca embargoul impus importurilor de alimente din Turcia trebuie ridicat pe etape. Insa Moscova nu a precizat exact data ridicarii embargoului, instituit ca urmare a degradarii severe a relatiilor dintre cele doua tari, incepand cu 24 noiembrie 2015, cand Fortele Aeriene turcesti au doborat un Su-24 rusesc, la granita turco-siriana. Vladimir Putin a ordonat imediat sanctiuni asupra mai multor sectoare ale economiei turcesti, in special alimentele si turismul.

author avatar
Tudor Borcea
186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger