AcasăNewsReprezentantii BNR dau asigurari: "Criza din Grecia nu afecteaza Romania"

Reprezentantii BNR dau asigurari: „Criza din Grecia nu afecteaza Romania”

Din momentul in care Grecia si-a recunoscut oficial incapacitatea de plata, tot mai multi romani cu credite la banci elene au inceput sa-si faca griji.

Exista zvonuri conform carora bancile elene si-ar putea retrage capitalul din Romania, dar reprezentantii BNR dau asigurari ca o astfel de varianta este exclusa.

Mai mult, chiar Adrian Vasilescu anunta ca „inca de acum sapte ani, de la primele semne de criza, BNR a facut o analiza amanuntita ca sa vedem ce se intampla cu tara in aceasta situatie. Am analizat bancile temeinic si profund. Concluzia pe care BNR o tot aminteste e ca bancile sunt solide, au lichiditate suficienta, au solvabilitate si, in aceste conditii, un risc major pentru toate bancile din Romania, inclusiv pentru cele cu capital grecesc, ar putea fi numai extern. Daca Grecia ar intra in impas, s-ar produce un asemenea risc major. Or, Romania este pregatita pentru a face fata unui asemenea risc, in asa fel incat socul sa fie slab si de intensitate mica si de durata scurta. BNR are un sistem de proceduri care se pot aplica in orice masura”.

Reprezentantul BNR este de parere ca Grecia vrea, in continuare, sa negocieze de pe pozitii de forta cu creditorii externi, desi a intrat in incapacitate de plata.

author avatar
Cristi Ionita
181 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger