AcasăNewsRoche Romania, anchetata de DNA

Roche Romania, anchetata de DNA

Compania Roche este anchetata pentru incurajarea prescrierii de medicamente oncologice scumpe

Filiala romaneasca a companiei farmaceutice Roche din Basel, Elvetia, a confirmat, recent, ca impotriva sa a fost deschisa o investigatie referitoare la oferirea de foloase necuvenite medicilor romani care prescriau medicamente oncologice scumpe in locul celor generice, mult mai ieftine.

Compania Roche este anchetata pentru incurajarea prescrierii de medicamente oncologice scumpe

Conform televiziunii publice elvetiene, mai multe companii farmaceutice sunt implicate in scandalul denumit „Mafia cancerului”, care a debutat, saptamana trecuta, cu 61 de descinderi efectuate de DNA in Bucuresti si Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis. Perchezitiile au avut loc in spitale, la medici acasa, la producatori si distribuitori de medicamente, printre care si la filiala Roche din Romania, care este anchetata de DNA. Institutiile medicale vizate de procurori au fost: Spitalul Judetean Sibiu, Zalau si din Targu Mures, Casa de Sanatate Salaj, Institutul Oncologic „Ion Chiricuta”, Spitalul de zi din Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Sibiu si din Bistrita.

Spaga pentru medici

Potrivit DNA, marii producatori de medicamente ofereau avantaje materiale unor medici, achitandu-le cheltuielile legate de participarea la diverse simpozioane si congrese internationale. Mai mult, producatorii de medicamente acopereau si cheltuielile personale ale medicilor, inclusiv excursii si alte servicii, in schimbul prescrierii de catre doctori a unor medicamente pe care firmele respective le produc sau le distribuie. In acelasi timp, medicii erau incurajati sa opteze pentru varianta mai scumpa a medicamentelor, si nu pentru pastile generice, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine. Conform DNA, unii dintre medicii implicati in aceasta activitate fac parte din comisiile de achizitii de medicamente organizate la nivelul spitalelor. Cercetarile au scos la iveala faptul ca, pentru achizitia anumitor medicamente, mecicii in cauza au pretins si primit foloase, ori furnizorii de medicamente le-au oferit avantaje in acest scop.  Printre medicamentele care erau prescrise de medici la recomandarea firmelor se numara Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva , utilizate in programele nationale de oncologie si de terapie intensiva a insuficientei hepatice.

author avatar
National
494 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger