AcasăNewsRomania, greu de digerat la Washington

Romania, greu de digerat la Washington

George Maior vrea ca Trump să facă o vizită istorică, atât timp cât este el ambasador

Atunci cand un personaj precum Robert Kaplan, considerat drept „tatuca analistilor” americani si un fin cunoscator al domeniului de intelligence, lanseaza o carte la Ambasada Romaniei din SUA, evenimentul nu poate fi privit doar ca unul strict editorial. Mai ales cand la evenimentul de la Washington cuvantul inainte a fost asigurat de catre George Maior. Cel care, inainte de a fi ambasadorul tarii noastre in SUA, a condus timp de un deceniu Serviciul Roman de Informatii, in perioada in care SRI-ul a fost americanizat.

George Maior, amfitrionul lansarii de la Washington

Si, intr-adevar, la lansarea volumului „In Europe’s Shodow” s-au adus in discutie teze mai mult decat interesante, mai ales in aceste vremuri tulburi. Astfel ca initiatii sistemului au interpretat in cheie proprie faptul ca, de exemplu, Maior a insistat asupra tezei lui Kaplan ca, „aflata la limita Europei Centrale, Romania este o natiune greu de digerat”. Dar totodata a pus serios pe ganduri si „directiva” transmisa de catre Kaplan, cel care a sustinut ca, intr-o astfel de tara ca Romania si intr-un astfel de moment, „serviciile de informatii trebuie sa se implice in combaterea coruptiei”.

Convulsii care spulbera”

Robert Kaplan considera ca rolul SRI este sa se implice activ in combaterea coruptiei

Greu de spus de ce a insistat George Maior asupra afirmatiei lui Kaplan, potrivit careia, ca si armenii si georgienii, romanii, care traiesc in schimb chiar la limita Europei Centrale, formeaza o „natiune greu de digerat”. Si dupa ce a subliniat ca „istoria inseamna si convulsii care spulbera structuri si modele construite de-a lungul deceniilor”, ambasadorul tarii noastre in SUA a pus punctul pe i: „Daca Romania va fi sa fie un stat pivot, ea are nevoie de o mentalitate de stat pivot. Daca Romania aspira sa fie un model de succes in Europa Centrala si de Est, ea trebuie mai intai sa se perceapa pe sine insasi ca un model de succes.”

In prima linie

Senior fellow la Center for a New American Security din Washington si considerat unul dintre „primii 100 de ganditori ai lumii”, Robert Kaplan a remarcat paradoxul ca dupa ce, in timpul razboiului rece, serviciul de informatii romanesc a fost unul dintre cele mai destestate, acum el este extrem de apreciat. Si ca, la fel cum George Maior a fost caracterizat drept „unul dintre cei mai respectati oameni din Romania, pentru ca a fost curat”, Kaplan a insistat asupra „curateniei” de care trebuie sa dea dovada un serviciu de informatii. Mai ales cel din Romania, o tara unde „trebuie sa sprijine activ combaterea coruptiei”, pentru ca „se afla in prima linie”.

author avatar
Toni Matei
981 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger