AcasăNewsRomania risca sa plateasca 1 miliard de euro daca nu primeste refugiati

Romania risca sa plateasca 1 miliard de euro daca nu primeste refugiati

Nu vreti refugiati? Atunci luati o amenda!

La varful Uniunii Europene se pregatesc sanctiuni dure pentru statele ce refuza sa primeasca migranti, conform cotei minime obligatorii, anunta Pro TV. Anuntul oficial ar putea fi facut miercuri, cand va fi publicat un proiect de reforma a regulamentului european privind solicitantii de azil.

Nu vreti refugiati? Atunci luati o amenda!

Daca Romania va refuza cota obligatorie de 4.180 de refugiati, am avea de platit peste 1 miliard de euro.

Hai cu amenda…

Comisia Europeana intentioneaza sa introduca amenzi pentru statele care refuza sa primeasca refugiati dupa modificarea legilor privind azilantii, modificare ce va fi prezentata pe 4 mai. Potrivit EU Observer, care citeaza Financial Times, Comisia a propus o amenda de 250.000 de euro/refugiat pentru statele UE care refuza sa preia refugiati. Noile reglementari mentin principiul conform caruia azilantii trebuie gestionati de statul UE in care au intrat prima data, dar propun si ca, atunci cand o tara se confrunta cu prea multe cereri, povara sa fie redistribuita in toata Uniunea. Comisia vrea sa incurajeze statele reticente sa primeasca mai multi migranti, mai ales cele din Europa Centrala si de Est, dar si sa le sanctioneze in caz ca nu se conformeaza. Germania a propus anul trecut o amenda mult mai mica, de 6.500 de euro/refugiat refuzat. Cotele obligatorii au fost deja contestate in justitie de Slovacia si Ungaria, dar oficialii europeni spun ca acest lucru nu va afecta planurile privind refugiatii.

Azilantii trebuie ajutati cu orice pret

Potrivit noii valori propuse de Comisia Europeana, daca Romania va refuza cota obligatorie de 4.180 de refugiati, ce urmeaza a fi preluati in 2016 si 2017, am avea de platit peste 1 miliard de euro. Pana acum, Romania a primit doar 15 refugiati, in luna martie. Noul sistem va introduce un regim automat de cote atunci cand sunt remarcate cresteri puternice ale afluxului de imigranti. CE va stabili numarul de azilanti care poate fi primit anual de fiecare stat UE, in functie de populatie si venitul national. Atunci cand aceasta cota va fi depasita cu peste 50% in decursul unui an, va fi declansat sistemul automat de redistributie catre celelalte state UE. Amenda pentru refuzarea refugiatilor este una dintre cele mai controversate prevederi ale noului regulament pentru solicitantii de azil. Comisia Europeana incearca sa puna pe picioare sistemul de procesare a azilantilor, prabusit sub povara valului de refugiati din zone de razboi si imigranti economici, sositi in numar de peste un milion in ultimii doi ani, marea majoritate pe tarmurile Greciei si Italiei. In ultimele saptamani, numarul de imigranti ajunsi in Grecia a scazut datorita inchiderii frontierelor in Balcani si acordului UE – Turcia care prevede intoarcerea din drum a refugiatilor ajunsi pe insulele grecesti.

author avatar
National
556 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger