AcasăNewsRusia maseaza armament greu si trupe la granita cu Ucraina

Rusia maseaza armament greu si trupe la granita cu Ucraina

Armata ruseasca maseaza trupe si sute de piese de armament, intre care lansatoare mobile de rachete, tancuri si piese de artilerie, la o baza improvizata in apropierea frontierei cu Ucraina, potrivit marturiilor unui jurnalist Reuters.

Kremlinul neaga cu inversunare sprijinul militar de care este acuzat ca il ofera separatistilor

Multe din vehiculele de lupta aveau placile de inmatriculare indepartate iar uniformele militarilor nu purtau insemne de lupta. Asemanator cu situatia militarilor reperati in estul Ucrainei, despre care Kievul si aliatii occidentali spun ca sunt, de fapt, detasamente secrete rusesti care-i sprijina pe separatisti. Scena de la baza poligonului de tragere Kuzminski, aflat la circa 50 kilometri de granita, ofera dovada cea mai clara a unei deplasari militare rusesti in apropierea Ucrainei, noteaza Reuters. Recent, comandantul NATO in Europa, generalul Philip Breedlove, estima ca separatistii au profitat de armistitiul in vigoare din februarie pentru a se reinarma si a se pregati pentru o noua ofensiva, fara insa a da detalii. Ministerul rus al Apararii nu a comentat aceasta informatie, in timp ce soldatii au afirmat ca se afla la aceasta baza pentru exercitii militare iar prezenta lor nu are avea legatura cu situatia din Ucraina. Intrebat de Reuters daca aceasta masare de trupe si vehicule fara insemne indica un plan rusesc de invazie, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: ”Formularea acestei intrebari, daca se pregateste o invazie, este nepotrivita ca atare”. Potrivit jurnalistului Reuteers, pe durata a cateva zile, trenuri de marfa cu vehicule militare si militari au sosit in regiunea Rostov (sudul Rusiei), cel putin doua garnituri luand calea spre baza militara amintita.

”Putin utilizeaza crematorii mobile in Ucraina”

Rusia a trimis crematorii mobile pentru a se debarasa ”discret” de militarii rusi ucisi in estul tarii, potrivit site-ului american Bloomberg, care se bazeaza pe rapoarte ale serviciilor secrete americane. Bloomberg citeaza ca sursa pe seful Comisiei serviciilor armate , republicanul Mac Thornberry si pe Seth Moulton, membru al comisiei. Valentin Nalyvaitcenko, seful serviciilor secrete ucrainene a anuntat inca din ianuarie, ca exista sapte crematorii mobile in estul Ucrainei, fiecare putand arde intre opt si zece cadavre pe zi. Pentru Putin este primordial sa pastreze o opinie publica favorabila iar pentru asta, spun cele doua surse, cauta cu orice pret sa stearga urmele soldatilor rusi ucisi in Ucraina. ”Rusia are evident o problema cu acesti morti insa faptul ca isi arde pe ascuns proprii soldati este oribil si umilitor”, a precizat Seth Moulton. De notat ca cei doi s-au pronuntat, contrar lui Obama, pentru un ajutor cu armament pentru Kiev.

FSB, preocupat de activitatile NATO in proximitatea frontierelor rusesti

NATO nu inceteaza intensificarea activitatilor in apropierea frontierelor rusesti, in special in tarile baltice, a declarat pentru RIA Novosti directorul adjunct al Serviciului Federal de Securitate (FSB), Vladimir Kuliciov. ”Situatia de la frontierele noastre este influentata de activitatea in crestere a tarilor NATO, in special in regiunea baltica, dar si de sanctiunile economice si comerciale impuse Federatiei Ruse”, a indicat acesta. Dupa 1 mai, misiunea Baltic Air Policing, insarcinata cu protectia spatiului aerian al tarilor baltice, si-a dublat numarul de avioane in Lituania, suplimentind numarul aparatelor si in Estonia. In acelasi timp, a adaugat Kuliciov,  masurile adoptate de Moscova ca raspuns la sanctiuni au antrenat o crestere a criminalitatii legata de activitatile contrabandei transfrontaliere.

NATO: Moscova poate invada Kievul si tarile baltice in doua zile

Anuntul a fost facut de generalul ceh Petr Pavel, care va prelua, incepand cu 1 iunie, functia de presedinte al Comitetului militar NATO, informeaza Sputnik. Potrivit generalului, care a facut aceste aprecieri la Praga, in cadrul unei conferinte pe teme de securitate, fortele NATO vor fi ”incapabile sa respinga atacul” rusesc, in caz de agresiune. ”Masurile luate de Europa pentru a contracara amenintarile provenind din partea Rusiei dar si din partea ISIS sunt de o ineficacitate stupefianta”, a declarat reprezentantul NATO. Alianta are un important neajuns: procesul complex de luare a deciziilor, in conditiile in care 28 de tari trebuie sa parvina la un acord, in timp ce comandamentul fortelor armate ruse este capabil sa ia decizii in cateva ore, a criticat generalul.

 

author avatar
Tudor Borcea
859 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger