AcasăNewsRusia suspenda contactele militare cu Turcia si pregateste anularea proiectelor comerciale comune

Rusia suspenda contactele militare cu Turcia si pregateste anularea proiectelor comerciale comune

Razboiul ruso-turc al declaratiilor aduce relatiile dintre cele doua tari pe muchie de cutit

Kremlinul este pregatit sa anuleze proiectele comerciale cu Ankara dar si sa suspende cooperarea militara cu Turcia, urmare a doborarii avionului Suhoi-24, informeaza cotidianul Kommersant, citand surse din administratia prezidentiala.

Putin zangane armele si ameninta Ankara cu sanctiuni economice si financiare

Un interlocutor din cadrul administratiei prezidentiale a declarat pentru cotidianul Kommersant ca masurile luate impotriva Turciei vor fi riguroase si vor influenta serios relatiile ruso-turce in mai multe domenii. In special, potrivit acestuia, Gazprom va evalua oportunitatea de a continua realizarea proiectului Turkish Stream, gazoduct submarin cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, relateaza Sputnik. Legand Rusia de Turcia, acest nou gazoduct ar fi conferit Turciei un rol strategic in domeniul energetic. Si cel mai mare contract energetic realizat intre cele doua tari ar putea fi amenintat: este vorba de construirea de catre Rosatom a centralei nucleare din Akkuyu, prima de acest fel din Turcia, un contract estimat la 22 miliarde de dolari. Potrivit Kommersant, Turcia ar putea la randul ei sa limiteze trecerea navelor rusesti via stramtorile Bosfor si Dardanele, susceptibil de a influenta aprovizionarea bazei aeriene din Hmeimin din Siria. Totusi, potrivit conventiei de la Montreux (1936), Turcia nu va putea face acest demers decat numai daca estimeaza o amenintare de razboi cu Rusia.

Crucisatorul Moskva si sisteme antiracheta, in drum spre Siria

Orice obiectiv care constituie o amenintare potentiala pentru Rusia va fi distrus, a avertizat general-locotenentul Serghei Rudski, din cadrul Statului Major al armatei ruse, dupa ce Turcia a doborat avionul Su-24 la frontiera sa cu Siria, anunta Russia Today. Generalul a anuntat trei masuri luate de Statul Major rus: Fiecare operatiune militara (raiduri aeriene)  va fi facuta sub protectia avioanelor de vanatoare, apararea antiaeriana va fi intarita prin trimiterea crucisatorului lansator de rachete Moskva langa Latakia, contactele militare cu Turcia vor fi suspendate. Rudski a apreciat doborarea avionului rusesc drept ”o violare severa a dreptului international”. Ieri, ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a anuntat ca Moskva a ajuns in coastele Latakiei, pentru ”a distruge orice potentiale tinte aeriene care ameninta aviatia rusa”, informeaza Sputnik. Totodata, Soigu a mai anuntat ca ”urmare a ordinelor comandantului suprem al armatei (Vladimir Putin), un sistem mobil de aparare antiracheta S-400 Triumph va fi plasat la baza militara din Hmeimim din Siria”. Radarul sistemului S-400 este capabil sa urmareasca simultan 300 de tinte si are 72 de rachete care pot fi activate simultan.

Erdogan promite sa evite orice escaladare, Putin nu coboara tonul

Ankara vrea sa evite orice escaladare a tensiunilor urmare a incidentului cu Rusia, a declarat ieri presedintele Recep Erdogan, informeaza Reuters. Intr-o conferinta de presa Erdogan a reafirmat ca avionul rusesc se afla in spatiul aerian turc si s-a prabusit ulterior pe teritoriul sirian, chiar daca bucati din aparat au cazut si in Turcia, ranind doi civili. ”Nu am facut decat sa ne aparam securitatea si dreptul fratilor nostri”, a declarat acesta, prevenind ca atitudinea Turciei vizavi de Siria nu se va schimba. La Moscova, Vladimir Putin a reactionat: ”Problema nu este tragedia la care am asistat, ci este una mai profunda. Observam de mai multi ani ca regimul turcesc duce o politica deliberata de sustinere a islamizarii tarii sale”. In paralel, la Ekaterinburg, premierul Dmitri Medvedev a prevenit Ankara ca trebuie sa se astepte la sanctiuni economice si a reiterat afirmatiile lui Putin care a acuzat anumiti conducatori turci, fara a da nume, ca profita de pe urma vanzarilor de petrol ale ISIS. La randul sau, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca ”Rusia nu urmareste sa intre in razboi cu Turcia”, insa Moscova va ”reevalua serios” relatiile ruso-turce estimand ca doborarea avionului rusesc a fost o ”provocare planificata” si nu un incident neintetionat.

Echipajul avionului rusesc, decorat de Putin

Unul din pilotii avionului  (pilotul-navigator) Su-24 doborat marti de Turcia a fost salvat si recuperat, in urma unei operatiuni speciale ruso-siriana, a anuntat, ieri, ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, noteaza AFP. ”Operatiunea a fost un succes, pilotul a fost repatriat la baza noastra din Hmeimin din Siria”, a declarat Soigu, care a precizat ca operatiunea de salvare a durat 12 ore. Cel de-al doilea pilot a fost ucis dupa ce s-a catapultat, in timp ce ateriza manevrand parasuta, act considerat crima de razboi. Vladimir Putin a anuntat ca acesta din urma  va fi decorat post mortem cu medalia ”Erou al Rusiei” in timp ce pilotul supravietuitor va primi medalia ”Ordinul Curajului”.

Ucraina interzice avioanelor rusesti sa-i survoleze teritoriul

Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a anuntat ieri interdictia pentru avioanele companiilor rusesti de a survola Ucraina pentru a evita orice ”provocare”, informeaza Le Point. ”Rusia poate utiliza spatiul aerian ucrainean pentru provocari”, a declarat Iateniuk. Anuntul vine dupa cateva saptamani de la prabusirea unui avion de linie rusesc in Egipt iar unii observatori estimeaza ca , in cazul unui incident similar al unui avion rusesc deasura Ucrainei, Moscova ar putea pune in pericol autoritatile ucrainene si sa trimita armata in fosta republica sovietica.

author avatar
Tudor Borcea
328 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger