AcasăNewsSanatatea e un lux. Ni-l permiteti, domnule ministru?

Sanatatea e un lux. Ni-l permiteti, domnule ministru?

80% din spitalele din Romania ar trebuie inchise, cugeta Vlad Voiculescu, mult prea tanarul ministru al Sanatatii, motivul principal fiind infectiile nosocomiale. Bine, dar unde mutam pacientii? Nu se stie. Oricum, in restul de 20% nu vor incapea, lesne de inteles.

Este simplu sa spui ca ar trebui inchise peste trei sferturi din spitalele din Romania. Spui si gata! Se rezolva din vorbe. Alte spitale care sa gazduiasca, fie si temporar, pacientii mutati, dar si pe cei care se interneaza zilnic nu exista.

2,5 medici la mia de locuitori

Poate ca intentiile lui Vlad Voiculescu sunt bune. Dar nu se pot pune in practica. Nu exista niciun alt stabiliment al Sanatatii care sa faca fata. Ministrul are o solutie, a carei paternitate nu ii apartine. Ar fi nevoie de trei spitale regionale, la Cluj, Craiova si la Iasi. Vai, dar e minunat, spun aplaudacii sitemului si ai ministrului. Ceea ce ministrul nu spune este ce facem cu pacientii care ar trebui mutati, caci mai devreme de trei ani niciun spital dupa standardele inchipuite de el nu poate fi gata. Nu fac o fixatie vizavi de declaratia lui, dar, de cand a fost numit ministru, Voiculescu parca prezinta stirile. „Buna seara, stimati telespectatori. Astazi, au mai plecat definitiv din tara inca 30 de medici. Astfel, in Romania au mai ramas doar 2,5 medici la mia de locuitori”. Urmeaza stirile din sport.

Bun de sef de partid. A promite e pe gratis

Ce masuri s-au luat sau se iau ca exodul medicilor sa fie macar diminuat? Pai, urmeaza rubrica „sport”, ce masuri vreti? Ministrul va spune ca are numai doua luni de cand e pe functie, cand era sa  rezolve problema asta? Dar cand a acceptat numirea, a avut vreun plan concret de redresare, cat de cat, a sistemului de Sanatate? Intr-un interviu acordat recent, Voiculescu sustine ca s-au dat bani pe sali si terenuri de sport, pe iluminat public etc., insinuand ca ar fi cheltuieli aiurea. Exclus!, zic eu. Justitia si statul de drept, in vigilenta lor proverbiala, ar fi luat masuri drastice de condamnare a vinovatilor si de recuperare a banilor. Macar Justitia, ca statul de drept nu prea stie nimeni cine sau ce este. Cladiri modernizate dupa standarde europene, spitale ultraelegante, cu dotari de ultima generatie, o sumedenie de vise interesante are ministrul. L-as fi numit sef de partid politic. Promite superb si nu va face nimic. Nu pentru ca nu ar vrea, ci pentru ca nu poate. Statul e guvernat de interese personale sau de grup, de gasti politice, de soferi si ospatari ajunsi parlamentari si care stiu cum sa manuiasca parghiile, ca bani sa curga inspre ei. Si chiar daca toate astea s-ar construi, cine sa munceasca in ele? La salariile de mizerie pe care le iau, medicii nu au decat un singur gand. Sa plece mai repede din tara in care viata e un risc, iar sanatatea un lux.

Exista zone rurale in Romania unde dispensarele au fost desfiintate. Pe acolo mai trece, din mila, cate o asistenta medicala care imparte aspirine, antinevralgice si alte fleacuri. Si, daca e nevoie, mai face o injectie sau doua. Despre lucrurile astea nu se va vorbi niciodata. Sunt chestii prea marunte ca sa provoace vreo sedinta de Guvern si ca cineva, vreodata, sa ia masuri.

author avatar
Valentin Boeru
377 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger