AcasăNewsScurgeri de informatii confidentiale de la CNADNR pentru italienii de la Collini...

Scurgeri de informatii confidentiale de la CNADNR pentru italienii de la Collini Lavori

Aflata in Italia in centrul unui scandal de coruptie privind cumpararea cu 200.000 de euro a unui contract pentru construirea unui tunel, compania italiana Collini Lavori a inregistrat in ultima vreme o spectaculoasa crestere a afacerilor derulate cu statul roman. Cu suficiente relatii incat sa anuleze rezultatele unor licitatii sau chiar sa fie declarat castigator desi, initial, firma sa se clasa pe locul 3, managerul Paolo Capelli a facut filiala romaneasca a companiei Collini Lavori una deosebit de profitabila.

Managerul Paolo Capelli a pus mana pe contractul de reabilitare a podului peste Dunăre de la Giurgiu, desi firma condusa de italian s-a clasat la licitatie abia pe locul 3

Ziarul National a descoperit ca cei de la Collini Lavori au reusit sa castige recent de la CNADNR contractul de reabilitare a podului de la Giurgiu peste Dunare intr-un mod scandalos, beneficiind de informatii confidentiale ce le-au fost furnizate de membrii comisiei de licitatie. Investigatiile derulate de ziarul nostru arata ca firma italieneasca a primit ilegal o nota de evaluare a tuturor ofertelor, afland astfel informatii sensibile din dosarele companiilor concurente.

Documente din CNADNR s-au scurs catre italieni

Cu doar 14 angajati, Collini Lavori SPA Bucuresti a reusit să obtina un profit de 18,7 milioane lei la o valoare de 34,5 milioane lei a cheltuielilor totale

Intreaga activitate a sucursalei Collini Lavori SPA Bucuresti ridica mult mai multe semne de intrebare, nefiind exclus ca aceasta firma sa nu fie altceva decat un vehicul financiar utilizat pentru repatrierea banilor incasati usor de la statul roman. Cu o mana de angajati, mai exact 14, italienii de la Collini Lavori au castigat de la venirea lor aici lucrari publice de constructii ce in mod normal se realizeaza cu sute de muncitori. Iar rata lor de profitabilitate a fost una uriasa, de peste 50%, iar asta pe banii statului roman.

Podul peste Dunare de la Giurgiu

Reprezentata de avocatul Doru Bostina, personaj cercetat de DNA pentru implicare in aranjarea unor licitatii la CFR, compania Collini Lavori a reusit in urma cu aproape doua luni imposibilul: desi conform ofertei de pret se clasa abia pe locul 3, a primit contractul pentru reabilitarea podului peste Dunare de la Giurgiu. Aceasta rasturnare de situatie, in care locul 3 a ajuns locul 1, a lasat loc multor speculatii privind aranjamentele derulate cu sefii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), dar in lipsa unor probe directe lucrurile s-au linistit de la sine. Insa pentru nelinistea conducerii CNADNR, ziarul National face astazi dovada ca italienii de la firma Collini Lavori au fost sustinuti puternic de oficialii romani cu rol in desemnarea castigatorului licitatiei pentru reabilitarea podului de la Giurgiu. Un document de uz intern redactat la data de 22.07.2014 de comisia de evaluare din CNADNR, in care se facea o analiza a ofertelor tuturor firmelor participante la licitatia pentru reabilitarea podului de la Giurgiu, a ajuns, “din intamplare“, fix la reprezentantii companiei Collini Lavori. Total ilegal si fara respectarea conditiilor si termenilor licitatiei, cei de la Collini Lavori au putut astfel afla toate punctele slabe din ofertele celorlalte companii de constructii. Ca atare, stiind pe ce sa mizeze, italienii au fortat licitatia. De pe locul 3, cu o oferta de pret de 46.157.644,30 lei, compania Collini Lavori a reusit sa isi adjudece proiectul, chiar daca existau alte oferte mai bune, adica mai ieftine, pentru CNADNR.

Operatiuni fiscale dubioase intre sucursala romaneasca si sediul Collini Lavori SPA din Milano

In Romania, Collini Lavori SPA a reusit un adevarat miracol, trecand in aproximativ un an de la datorii si pierderi de milioane de euro, la profituri substantiale. Infiintata in august 2011, firma a incheiat anul respectiv, cum era oarecum de asteptat pentru o companie noua, cu o balanta negativa, inregistrand pierderi de 767.000 lei. In 2012, italienii si-au intensificat activitatile in Romania. La jumatatea anului aveau 19 angajati, o cifra de afaceri de 6,6 milioane de lei, insa erau tot in pierdere cu aproape 1,5 milioane lei. In contabilitatea sucursalei din Bucuresti se inregistrau insa si datorii uriase, de 40 de milioane de lei, probabil catre firma-mama din Italia. De altfel, se pare ca intre sucursala din Bucuresti si sediul central din Milano al companiei s-au derulat o serie intreaga de operatiuni fiscale menite pe de o parte sa fardeze afacerea din Romania pentru a o pregati de licitatiile dubioase ce au urmat, iar pe de alta parte sa ascunda de Fiscul italian anumite sume de bani pentru a evita impozitarea.

Datele financiare de la finalul anului 2012 ale societatii Collini Lavori SPA Trento Sucursala Bucuresti vin sa confirme toate aceste supozitii. Caci, daca la nivelul lunii iulie 2012 firma era pe pierdere cu 1,5 milioane de lei, la finalul lunii decembrie 2012 se raporta un profit de peste 10 milioane de lei. Asta in conditiile in care in acest interval firma italienilor nu definitivase vreun contract din care sa fi obtinut venituri. Schema tranzactiilor incrucisate Bucuresti-Milano este confirmata si de o crestere spectaculoasa a datoriilor sucursalei, acestea majorandu-se in doar 6 luni de la 40 de milioane de lei, la 72 de milioane de lei. In tot acest timp numarul angajatilor din Romania a ramas constant, cei 17 salariati fiind platiti in bataie de joc cu circa 1.700 lei, media lunara.

14 angajati pentru contractele de asfaltari, realizari de viaducte si reabilitari de poduri

Cu un profit obtinut cum-necum, in anul 2013, insa fara o vechime in Romania, italienii de la Collini Lavori SPA s-au lansat in licitatiile organizate de CNADNR. Firma lor, care intre timp a ramas cu doar 14 angajati, a primit in 2013 lucrari in domeniul constructiilor publice in care necesarul de forta de munca cerut era de sute de oameni. Cel mai bun exemplu este contractul de realizare a variantei ocolitoare a municipiului Targu-Jiu, lucrare pe care Collini Lavori SPA a castigat-o in instanta cu sprijinul avocatului Doru Bostina, retinut anul acesta de Directia Generala Anticruptie (DNA) pentru organizarea unor licitatii trucate la CFR.  Neavand forta de munca si nici mijloacele tehnice (masini si utilaje) necesare unor constructii de asfaltare sau de reabilitare, italienii de la Collini Lavori SPA si-au jucat dintr-un birou rolul de intermediari, concesionand pe bucati firmelor romanesti contractele primite. La fel a fost si in cazul contractului de realizare a viaductului de la Aciliu, pe autostrada Sibiu-Orastie, unde Collini Lavori SPA a fost angajat ca subcontractor, care apoi a sub-subcontractat lucrarea tot unor firme romanesti. Insa din tot acest joc, in conturile Collini Lavori SPA Bucuresti a ramas cea mai mare parte a profitului, profit din care se hranesc direct managerii italieni.

O analiza a cifrelor raportate de Collini Lavori SPA Bucuresti autoritatilor fiscale romane arata ca aceasta firma, in anul 2013, de exemplu, a inregistrat la o valoare de 34,5 milioane lei a cheltuielilor totale, un profit de 18,7 milioane lei. Adica o rata de profitabilitate de peste 50%, uriasa pentru domeniul constructiilor, mai ales daca vorbim de lucrari facute pe banii statului roman. Si totul doar cu 14 angajati! In schimb, 2,48 milioane lei din profitul obtinut, deci aproape 600.000 euro, s-au folosit pentru a plati salariile managerilor italieni.

Incurajati de succesul repurtat de Bostina si cu sustinerea unor oficiali ai CNADNR, italienii de la Collini Lavori SPA au castigat anul acesta, asa cum am spus, contractul pentru reabilitarea podului peste Dunare de la Giurgiu. Totul in conditii suficient de suspecte pentru a trezi interesul procurorilor anticoruptie care ar trebui sa ancheteze scurgerea de informatii din CNADNR privind ofertele competitorilor catre cei de la Collini Lavori SPA.

author avatar
Andrei Coman
3.083 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger