AcasăNewsSe pregateste o intalnire istorica intre Papa Francisc si Patriarhul Kiril

Se pregateste o intalnire istorica intre Papa Francisc si Patriarhul Kiril

Artizanii intalnirii dintre liderii celor doua biserici sunt pe cale sa finalizeze un efort diplomatic colosal

Ziua intalnirii intre conducatorul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril si Suveranul Pontif este iminenta. ”Cu fiecare zi este mai aproape”, a estimat seful departamentului de relatii externe al Patriarhiei Moscovei, mitropolitul Hilarion.

Artizanii intalnirii dintre liderii celor doua biserici sunt pe cale sa finalizeze un efort diplomatic colosal

”O asemenea intalnire se apropie pe zi ce trece dar ea trebuie sa fie foarte bine pregatita”, a declarat mitropolitul Hilarion intr-un interviu acordat Corriere della Sera, informeaza Russia Today. In acelasi timp insa, prelatul nu a oferit amanunte cu privire la aceasta intalnire. Hilarion a precizat doar ca va avea loc pe teritoriu neutru, numind printre optiunile posibile Austria si Ungaria. ”Dinamica este buna”, a subliniat mitropolitul. O asemenea intalnire ar fi o veritabila revolutie in relatiile dintre cele doua biserici, care sunt in relatii tensionate dupa marea schisma din 1054, cand bransa estica a crestinilor s-a separat de Roma si a fondat Biserica Ortodoxa cu capitala la Constantinopole. Dupa caderea Bizantului, Moscova a luat denumirea celei de-a ”treia Roma”, convertita in centru al confesiunii ortodoxe.

O ecuatie complicata

Conducatorul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril

Relatiile dintre cele doua biserici au ramas neclare pana in prezent si destul de complicate pe moment, in conditiile in care Biserica Ortodoxa ii acuza pe catolici ca au incercat sa-i converteasca pe ortodocsi in timpul colapsului Uniunii Sovietice. Dar un litigiu cheie reprezinta soarta proprietatilor pe care Stalin le-a confiscat bisericilor catolice orientale. In ciuda disputelor existente, conducatorii celor doua biserici si-au exprimat vointa pentru o intalnire. Suveranul Pontif a declarat ca Patriarhul Kiril l-ar putea ”chema si el va veni indiferent unde”. Pe de alta parte, criza ucraineana ingreuneaza dialogul laborios al Sfantului Scaun cu ortodoxia rusa. De la inceputul conflictului, Papa Francisc a lansat apeluri traditionale la dialog insa Vaticanul a pastrat tacere cu privire la secesiunea Crimeii sau la schimbarile frontierelor. De partea sa, patriarhia Moscovei a acuzat biserica greco-catolica ucraineana ca se afla la originea suferintelor ucrainenilor, ingreunand o apropiere intre Roma si Moscova. Luna trecuta, in timpul intalnirii cu Vladimir Putin la Vatican, Suveranul Pontif i-a cerut presedintelui rus sa faca ”un efort sincer” pentru pace in Ucraina. In Ucraina, rebelii sunt in majoritate ortodocsi, atasati Patriarhiei Moscovei, si lupta impotriva altor ortodocsi si impotriva greco-catolicilor, iar Vaticanul a ramas foarte prudent fata de aceasta criza, spre dezamagirea catolicilor uniti cu Roma care doreau o condamnare directa a politicii ruse in Ucraina.

 

author avatar
Tudor Borcea
377 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger