AcasăNewsSerghei Lavrov: Este o mare viclenie in propunerea americana de reducere a...

Serghei Lavrov: Este o mare viclenie in propunerea americana de reducere a arsenalului nuclear

Seful diplomatiei ruse este preocupat de noua arma hipersonica dezvoltata de SUA

Seful diplomatiei ruse a raspuns in direct unei sesiuni de intrebari organizate de trei posturi de radio, pe tema actualitatilor ruse si internationale.

Seful diplomatiei ruse este preocupat de noua arma hipersonica dezvoltata de SUA

Intrebat daca se asteapta la o ridicare a sanctiunilor intr-un viitor apropiat, Serghei Lavrov a raspuns: ”Nu pot spune ca aceasta ma preocupa in mod special. Sunt preocupat de caracterul relatiilor cu SUA si UE. Trebuie sa ne diversificam productia nationala dar asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la diversitatea importurilor”. Lavrov si-a facut cunoscuta pozitia despre propunerea SUA de reducere a arsenalelor nucleare. ”Este o mare viclenie acolo. Noi nu ne-am fixat ca tinta sa ne debarasam de armele nucleare,  ci de a  face lumea mai sigura. Trebuie tinut seama de noile tehnologii. Spre exemplu, SUA proiecteaza o arma hipersonica strategica. Scopul este de a putea lovi indiferent unde pe glob intr-o ora. SUA vrea sa desfasoare arme in spatiu. Noi si China am propus un proiect vizand impiedicarea desfasurarii armelor in spatiu iar americanii au fost singurii care au refuzat. Sa ne imaginam ca SUA au un scut antiracheta si o puternica arma hipersonica. Este periculos cand scutul si spadele se afla in aceleasi maini. Este un imens dezechilibru, in favoarea NATO, in sfera armelor conventionale. Nu se pot reduce armele strategice decat tinand cont de acesti factori”, a explicat Lavrov, citat de Sputnik.

Politica SUA in lume, ”un haos controlat”

Chestionat despre politica dusa de Statele Unite la nivel mondial, diplomatul rus a opinat ca ”este un haos controlat”. ”Refuza sa vada aparitia de noi regiuni sau state care nu au nevoie de ei”. In privinta pericolului terorist, Lavrov a declarat ca ”ISIS este principalul nostru dusman. De ce SUA isi coordoneaza lupta impotriva Statului Islamic impreuna cu autoritatile din Irak si de ce refuza orice contact cu guvernul sirian? Trebuie luptat impotriva terorismului fara dublu standard. In Yemen, SUA a sustinut coalitia araba fara a consulta Consiliul de Securitate”. ”SUA nu vor sa recunoasca ca ISIS este fructul activitatilor ei in Irak, Libia si Siria”. In privinta amenintarii NATO, seful diplomatie ruse a estimat: ”Am avut relatii de cooperare bune cu NATO dar totul a fost distrus (…) NATO conduce un numar mare de exercitii la frontierele Rusiei sau deplaseaza armament in tarile baltice”. In privinta anexarii Crimeei, Lavrov a precizat: ”Decizia privind Crimeea a fost facuta dupa violarea tuturor acordurilor anterioare. Ii intelegem deplin pe vecinii nostri”.

 

author avatar
Tudor Borcea
191 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger