AcasăOldSfantul Vasile cel Nebun dupa Hristos - ocrotitorul Catedralei Sfantului Vasile din...

Sfantul Vasile cel Nebun dupa Hristos – ocrotitorul Catedralei Sfantului Vasile din Piata Rosie

Catedrala Sfantul Vasile

Astazi se implinesc 450 de ani de la terminarea constructiei Catedralei Sfantului Vasile dinPiata Rosie, Moscova. Sfantul Vasile cel Nebun dupa Hristos este ocrotitorul Catedralei Sfantului Vasile.

Catedrala Sfantul Vasile

Sfintele Moaste ale Fericitului Vasile se afla puse spre inchinare in interiorul catedrale rusesti. Sfantul Vasile este unul dintre cei mai venerati sfinti ai locului (Moscova). Sfantul Vasile cel Nebun dupa Hristos a trait intre anii 1468-1552 si a fost inmormantat in Catedrala Sfintei Treimi. Catedrala adaposteste mormantul Fericitului Vasile (sec. al XV-lea), care este patronul catedralei. Catedrala Sfantul Vasile Blajenai (rusa Храм Василия Блаженного) sau „Собор покрова Богородицы на рву” este faimoasa pentru cupolele sale deosebite in forma de ceapa, stilul pur rusesc si pentru culorile vii, atat in exterior, cat si in interior. Ea conţine noua capele ridicate pe o singura fundaţie.

Numele de „Piata Rosie” provine de la cuvantul rusesc „krasnaya„, care inseamna deopotriva „rosu” si „frumos”, ultimul inteles – un arhaism – fiind folosit pentru a desemna Catedrala Sfantul Vasile din marginea acesteia. Numele purtat la inceput de catedrala a fost preluat in scurt timp de catre Piata. Moscova nu este singurul oras rusesc ce detine o „piata rosie”. In Rusia mai sunt si alte cateva orase a caror piata centrala poarta tot denumirea de „Piata Rosie”.

Istoria catedralei incepe in anul 1552

Imaginea turelelor de caramida rosie si, in diverse locuri, incheiate cu domurile in forma de ceapa, colorate in spirala, creaza o imagine incantatoare ce a nascut legenda, neconfirmata istoric, ca tarul ar fi dispus ca arhitectii ei sa fie orbiti pentru a nu mai crea o opera asemanatoare.

Referinte articol:

Catedrala Sfantul Vasile din Moscova – Crestin Ortodox .ro

Catedrala Sfântul Vasile din Moscova – ro.wiki

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
1.552 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger