AcasăNewsStatul, in topul marilor datornici pe “lista rusinii” a ANAF

Statul, in topul marilor datornici pe “lista rusinii” a ANAF

ANAF-ul este un fel de Zorro pe dos: ia de la datornici si da la stat, si nu lasa nimic contribuabilului de rand

European Food, Complexul Energetic Hunedoara si Societatea Romana de Televiziune sunt cei mai mari datornici la bugetul de stat, potrivit datelor publicate, ieri, de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Deci statul e dator vandut… statului.

ANAF-ul este un fel de Zorro pe dos: ia de la datornici si da la stat, si nu lasa nimic contribuabilului de rand

Potrivit listei contribuabililor mari cu obligatii restante catre bugetul de stat, European Food figureaza cu o suma de 400,8 milioane lei (unde 400,1 milioane lei reprezinta obligatii fiscale contestate), detinand prima pozitie in topul datornicilor. Pe locul doi se afla Complexul Energetic Hunedoara, cu 174,7 milioane lei, iar pe trei Societatea Romana de Televiziune, cu 170,3 milioane lei. Practic, putem spune, fara sa dam gres, ca statul e fix pe locul doi in “lista rusinii” a ANAF, pentru ca, nu-I asa, el patroneaza ambele companii, si Complexul Energetic Hunedoara, si Societatea Romana de Televiziune. Pai cum facem? Pe fratii Micula, cu toate sucurile si vodcile lor, ii poate executa ANAF fara nici un scrupul. Apoi va trimite banii Miculilor la buget. Boon. Si apoi vat rage paralele de la SRTV si Energeticii de la Hunedoara, adica va lua bani de la Buget ca sa ii bage la… buget. Ciudate sunt caile capitalismului romanesc sub giuver technocrat…

Sa revenim la “lista rusinii”.

Pozitia a patra este detinuta de firma Doly-Com cu obligatii fiscale de 101,7 milioane lei, din care suma 96,4 milioane lei este contestata. Public Games se afla pe locul al cincilea cu datorii de 89,4 milioane lei. Potrivit ANAF, 186 de mari contribuabili, cu restante de peste 100.000 lei, inregistreaza obligatii fiscale totale de 2,60 miliarde de lei, din care 1,92 miliarde de lei obligatii de plata principale si 684 milioane de lei obligatii accesorii.

PFA-urile si persoanele fizice, mai cu mila

“2.486 de contribuabili mijlocii, cu restante mai mari de 50.000 lei, au obligatii fiscale restante in cuantum total de 3,80 miliarde de lei, din care obligatii de plata principale in suma de 2,85 miliarde de lei si obligatii fiscale accesorii in suma de 950 milioane de lei. Din total, suma de 316 milioane de lei reprezinta obligatii de plata contestate. Deoarece in saptamana 25-29.04.2016 a crescut foarte mult numarul contribuabililor care au decis sa isi stinga datoriile sau sa isi clarifice situatia fiscala, si pentru a asigura publicarea unor informatii cat mai corecte, in zilele imediat urmatoare va fi publicata lista debitorilor mici contribuabili, institutii publice, persoane fizice cu obligatii fiscale restante rezultate si din activitati economice independente sau profesii libere, cu restante mai mari de 10.000 lei si persoane fizice cu restante mai mari de 1.500 lei”, se arata intr-un comunicat al Agentiei.

Mai sunt si inlesniti

Sunt exceptate de la publicare obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, cele a caror executare este suspendata si cele care au termene de plata stabilite in planul de reorganizare judiciara. “Lista debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante se publica in baza art. 162 din Codul de procedura fiscala, aprobat prin Legea nr. 207/2015. Cuantumurile de la care obligatiile fiscale restante fac obiectul publicarii pe pagina de internet a ANAF si Procedura de publicare a listelor debitorilor si cuantumul obligatii fiscale restante inregistrate au fost aprobate prin OPANAF nr. 558/2016. Contribuabilii cu restante fiscale inregistrate au primit notificari prealabile si li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificarii situatiei fiscal”, se mai spune in comunicat.

author avatar
National
505 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger