AcasăNewsSUA: 12.000 de soldati rusi ii sustin pe separatisti in estul Ucrainei

SUA: 12.000 de soldati rusi ii sustin pe separatisti in estul Ucrainei

Potrivit comandantului trupelor americane in Europa, general locotenentul Ben Hodges, aproximativ 12.000 de soldati rusi au fost trimisi ca intariri pentru rebelii separatisti, sustinuti de Moscova.

Rusia neagă orice implicare în confllict, dar cu puţine argumente

Contingentul rusesc este format din experti in armament si combatanti, a spus generalul, marti, intr-un discurs la Berlin, adaugand ca alti 29.000 de soldati au fost postati in Crimeea, potrivit Reuters, teritoriu ucrainean anexat de catre Rusia in urma cu aproximativ un an. In plus, 50.000 de oameni se afla stationati de cealalta parte a frontierei, in Rusia, in cazul in care separatistii ar suferi pierderi importante iar armata ucraineana ar prinde avans castigand teren, a mai aratat Frederick ”Ben” Hodges. Rusia continua sa sustina ca nu are nici o legatura cu rebelii separatisti din estul Ucrainei, in ciuda dovezilor, prezentate ca irefutabile, avansate de Kiev si Occident.

Obama prelungeste cu un an sanctiunile impotriva Rusiei

Potrivit serviciului de presa al Casei Albe, presedintele SUA a prelungit cu un an sanctiunile impuse contra Rusiei in conditiile in care, potrivit lui Obama, situatia din Ucraina prezinta ”o amenintare extraordinara pentru securitatea si politica externa a SUA”, arata Sputnik. Aceasta amenintare vine, potrivit Washington, din partea ”indivizilor care sapa procesul si institutiile democratice in Ucraina” si ”mineaza pacea, securitatea , stabilitatea si suveranitatea tarii”. Astfel, toate seriile sanctiunilor introduse contra Moscovei in 2014, din care ultima componenta a fost impusa in decembrie, vor fi prelungite inca un an. In acelasi timp, liderul Casei Albe si liderii europeni s-au declarat deja pregatiti sa decreteze noi sanctiuni impotriva Rusiei in caz de violare a acordurilor de la Minsk. Liderii occidentali au facut apel la toate partile implicate in conflictul ucrainean sa se abtina de la orice act de ostilitate, sa coopereze cu OSCE si sa finalizeze schimbul de prizonieri.

Occidentul, pregatit pentru o ”reactie puternica”

SUA si unele tari europene s-au declarat pregatite de o ”reactie puternica” in caz de ruptura ”majora” a punerii in practica a acordului Minsk 2 in Ucraina, a anuntat, marti, Palatul Elysee, intr-un comunicat difuzat la sfarsitul unei videoconferinte a presedintelui SUA si liderii mai multor tari europene si cu presedintele Consiliului Europei, Donald Tusk, informeaza Sputnik. Acesta din urma a anuntat ca situatia din Ucraina si respectarea armistitiului au fost examinate, intre altele, in cursul unei videoconferinte reunindu-i pe Barack Obama, Francois Hollande, Angela Merkel, premierii David Cameron si Matteo Renzi. ”Ei au convenit ca o reactie puternica a comunitatii internationale va fi necesara in caz de ruptura majora in procesul punerii in practica a masurilor adoptate la Minsk”, se arata in comunicatul emis de la Elysee.

Doua fregate NATO au ajuns la Marea Neagra

Fregatele NCSM Fredericton (Canada) si F-547 Aliseo (Italia) traversau, ieri, Bosforul, in drum spre Marea Neagra, unde ar putea participa la exercitii cu alte nave NATO, a anuntat, ieri, un responsabil al Statului Major al Marinei rusesti, citat de RIA Novosti. Cele doua nave, care au intrat ieri seara in Marea Neagra, ar putea participa la exercitii cu fregata turca Turgutreis si crucisatorul american USS Vicksburg, care se afla deja in Marea Neagra. Potrivit Statului Major, Canada si Italia nu au informat flota rusa de la Marea Neagra de viitoarele lor activitati in aceste ape. Un reprezentant al bazei navale rusesti din Crimeea a anuntat anterior ca avioane vor supraveghea deplasarea fregatei turcesti si crucisatorului american.

author avatar
Tudor Borcea
521 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger