AcasăNewsSUA trebuie sa fie pregatite sa contracareze state revizioniste ca Rusia

SUA trebuie sa fie pregatite sa contracareze state revizioniste ca Rusia

Departamentul Apararii indeamna la vigilenta fata de Rusia dar indulceste tonul in privinta Chinei

Departamentul Apararii al Statelor Unite a dezvaluit, miercuri, strategia militara nationala, care prevede in special rezistenta in fata statelor revizioniste, intre care Rusia. Dincolo de Federatia Rusa, documentul mai mentioneaza la acelasi capitol Iranul, Coreea de Nord si China.

Departamentul Apararii indeamna la vigilenta fata de Rusia dar indulceste tonul in privinta Chinei

”In conformitate cu documentul strategic, fortele armate americane trebuie sa fie pregatite pentru a contracara statele revizioniste, cum este Rusia, care sfideaza normele internationale, dar si organizatiile extremiste, cum este Statul Islamic”, a raportat Pentagonul, intr-un comunicat de presa, informeaza Sputnik. Pentagonul recunoaste contributia adusa de Moscova in rezolvarea ”multor probleme de securitate”, dar subliniaza ca Federatia Rusa este pregatita ”sa recurga la forta pentru a-si atinge obiectivele”. ”Ea (Rusia) demonstreaza in mod regulat ca nu respecta suveranitatea vecinilor sai (…) Actiunile militare ruse impiedica securitatea regionala, fie direct, fie prin intermediul fortelor asociate”, a indicat Pentagonul. ”Nici una din aceste tari nu cauta un conflict militar direct cu Statele Unite sau cu aliatii sai. Cu toate acestea, fiecare dintre ele ameninta securitatea internationala”, subliniaza Departamentul Apararii. Nu este prima data cand SUA pun la acelasi nivel Rusia cu terorismul. In septembrie 2014, Barack Obama declara in fata adunarii generale ONU: ”Agresiunea rusa in Europa aminteste de o epoca in care marile natiuni le calcau in picioare pe cele mici pentru a-si urmari ambitiile teritoriale. Brutalitatea teroristilor in Siria si in Irak ne obliga sa privim in inima a cestor tenebre”. In categoria ”statelor revizioniste” SUA include si Iranul, Coreea de Nord si China. ”Programul nuclear iranian suscita preocuparea aliatilor Statelor Unite in regiune si dincolo de ea. Iran sponsorizeaza grupari teroriste in regiune si desfasoara activitati in Siria, Irak, Yemen si Liban”, se arata in document. Coreea de Nord ramane, potrivit Pentagonului, ”un stat in afara legii”, care dezvolta arme nucleare si este ”pe cale sa dezvolte in prezent rachete capabile sa atinga SUA”. Washington si-a aratat ”ingrijorarea” cu privire la demersurile chineze in Marea Chinei meridionala, subliniind insa ca ascensiunea Beijingului contribuie ca aceasta tara sa devina un partener al SUA in domeniul securitatii internationale.

Moscova: Doctrina se bazeaza pe confruntare si nu amelioreaza relatiile bilaterale

Federatia Rusa a estimat, ieri, ca noua doctrina militara americana se bazeaza pe confruntare si nu contribuie la ameliorarea relatiilor cu Moscova, aflate in tensiune de un an si jumatate pe fondul crizei ucrainene, informeaza Reuters. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a regretat continutul documentului american, adaugand ca implica o ”confruntare lipsita de obiectiv fata de tara noastra”. ”Fireste, ea nu va contribui cu nimic la eforturile pentru a orienta relatiile noastre bilaterale catre o normalizare”, a declarat Peskov.

 

author avatar
Tudor Borcea
200 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger