AcasăNewsSummit-ului COP21: deja apar fracturile

Summit-ului COP21: deja apar fracturile

Liderii mondiali au viziuni diferite in combaterea incalzirii globale

In prima zi a summit-ului COP21 din capitala Frantei, sefii de stat si de guvern din intreaga lume au facut un apel la actiuni urgente contra incalzirii globale, insa disensiunile intre tarile din Nord si Sud si-au facut repede aparitia.

Liderii mondiali au viziuni diferite in combaterea incalzirii globale

”Numai declaratii de intentie nu sunt suficiente”, a declarat Francois Hollande, la deschiderea summit-ului, facand un apel la un acord ”universal, diferentiat si obligatoriu” pe tema combaterii incalzirii climatice, in timp ce secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a indemnat tarile participante sa raspunda provocarilor climatice ”cu viziune si curaj” si sa nu actioneze cu ”jumatati de masura”, informeaza RFI. Presedintele Obama a pledat pentru o strategie pe termen lung si s-a declarat increzator in dezvoltarea tehnologiilor eco, in timp ce Vladimir Putin a sustinut obiectivele COP21 insa aparandu-si propria politica de dezvoltare a energiilor regenerabile sau de reducere a gazelor cu efect de sera. Pentru presedintii chinez si indian, tarile dezvoltate trebuie sa-si asume ”responsabilitatile” si ”angajamentele” pentru finantarea politicilor climatice in Sud, iar tarile in curs de dezvoltare trebuie sa fie ”autorizate sa se dezvolte”, in timp ce liderii africani spera ca tarile din Nord sa le ofere mijloace pentru repararea pagubelor de pe continentul negru in conditiile in care acesta nu este responsabil decat cu 4% din emisiile de gaz cu efect de sera ale planetei.

Poluare record in Beijing

In timp ce presedintele Xi Jinping participa la summit-ul asupra climatului de la Paris, un val de poluare fara precedent a acoperit nordul Chinei. Ieri, pentru a treia zi consecutiv, in Beijing era in vigoare alerta portocalie, informeaza AFP. Indicatoarele de poluare ale ambasadei americane masurau , la orele pranzului, o densitate de 621 de particule fine pe metru cub de aer, de 24 de ori mai mult peste plafonul maxim de 25, fixat de OMS.

author avatar
Tudor Borcea
141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger