AcasăNewsSuntem mai fericiti pe litoral

Suntem mai fericiti pe litoral

Stiinta a reusit sa explice care sunt mecanismele care influenteaza starea oamenilor atunci cand se afla in apropierea unei ape. Exista inclusiv modificari chimice importante care au loc in corpul nostru atunci cand ne plimbam, de exemplu, pe malul marii.

In primul rand, evidentiaza un studiu realizat de biologul marin Wallace J. Nichols si aparut in publicatii din intreaga lume,  apropierea de apa ne induce automat o stare meditativa.  Sunetul valurilor este perceput de creierul uman ca un semnal ca trebuie sa se relaxeze. In apropierea apei, grijile zilnice sunt date uitarii cu repeziciune. Ca un reflex, constata omul de stiinta, creierul uman trece de pe “modul ocupat” pe “modul relaxat”. In acest fel, mintea ne poate zbura liber pentru ca nu mai este ingreunata de problemele obisnuite. Langa apa apare si “senzatia de pierdere in  vazduh” (un tip de emotie identificat relativ recent de catre oamenii de stiinta). Acest sentiment, arata sursa citata, ne face mai fericiti  pentru ca permite mintii umane sa calatoreasca aiurea in timp si spatiu fara a rupe complet legatura cu momentul prezent. Cercetatorul american a descoperit si ca ca alergatul pe malul marii sau o tura cu bicicleta pe langa un rau au efecte mult mai importante decat alergatul intr-un oras aglomerat sau exercitiile zilnice la sala.

Lângă apă apare "senzaţia de pierdere în văzduh"

Tot la nivel fizic, concret, este bine de stiut ca apa, mai ales cea sarata, reprezinta o sursa importanta de ioni negativi, compusi care influenteaza in bine starea de sanatate a organismului. Nu in ultimul rand, inotul in ape salbatice provoaca schimbari importante in organism si ajuta la mentinerea sanatatii.

author avatar
Catalin Dumitrescu
1.342 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger