AcasăNewsTraian Basescu respinge reducerea CAS-ului: Nu sunt surse certe de venituri!

Traian Basescu respinge reducerea CAS-ului: Nu sunt surse certe de venituri!

UPDATE: Presedintele Traian Basescu a confirmat, miercuri, retrimiterea in Parlament a legii privind reducerea CAS cu cinci procente.

”O reducere a CAS e o masura buna pe care o sustin fara rezerve. Insa nu pot sa nu am rezerve legat de sustenabilitatea masurii. Motivatia in baza careia am trimis legea inapoi la Parlament, este oportunitatea legata de sursele de finantare. Nu am intervenit pe textul legii, ci doar am pus sub semnul intrebarii oportunitatea motivatiei a lipsei de sustenabilitate”, a declarat Basescu.
”Desi am solicitat un document din care sa rezulte modul cum reducerea CAS poate fi sustinuta, nu am primit nicio sustinere a Guvernului. As reaminti ca prin reducerea CAS la societati, se realizeaza o crestere de la 12,5 miliarde la peste 18 miliarde a deficitului fondului de pensii. Spun peste 18 miliarde pentru ca am in vedere si efectul indexarii care in conformitate cu legea pensiilor trebuie sa aiba loc la inceputul fiecarui an”, a mai spus presedintele.

”In acelasi timp, in scrisoarea pe care am transmis-o Parlamentului prin care rog sa fie reanalizata oportunitatea legii, amintesc Parlamentului ca mai avem doua obligatii asumate prin tratate internationale. Ca efect al adoptarii acestei legi s-a generat si obligatia de  ajunge in 2015 la un deficit structural de -1% din PIB, ceea ce va insemna un deficit pe bugetul general consolidat de 1,5-1,4. Asta inseamna ca pentru a nu reduce cheltuielile, Guvernul ar trebui sa aiba o crestere de venit. Nu stiu daca Guvernul va atinge 2% din PIB dar o crestere la  bugetul apararii trebuie sa se faca, ceea ce inseamna alte 2 la 4 miliarde RON, plus 11 pe obiectivul pe termen mediu, MTO, ca sa inteleaga premierul”, a subliniat seful statului.

Presedintele Traian Basescu a decis sa retrimita in Parlament legea privind reducerea CAS cu 5%, dupa cum au afirmat surse oficiale, citate de B1 TV.

Informatia vine la scurt timp dupa ce, marti, premierul Victor Ponta a anuntat ca reducerea CAS se poate face, ea reprezentand o decizie politica economica care vine in sprijinul mediului de afaceri privat.

„Aceasta masura poate fi pastrata in anii care urmeaza si dincolo de calculul strict contabil, este sustenabila din punctul de vedere al politicilor economice pe care le-am promovat in ultimii doi ani si jumatate”, a declarat Ponta.

Traian Basescu declara, in schimb, sambata, la Sinaia, ca nu va promulga legea de reducere a CAS pana nu va fi convins ca masura este sustenabila economic si preciza ca asteapta de la Guvern evaluarea, pentru a se convinge ca nu va fi compensata cu introducerea de noi taxe.

Aceasta lege prevede reducerea CAS cu cinci procente la angajatori.

author avatar
Alina Costache
99 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger