AcasăNewsTraditii si superstitii de Izvorul Tamaduirii, ziua in care se sfintesc apele

Traditii si superstitii de Izvorul Tamaduirii, ziua in care se sfintesc apele

Izvorul Tamadurii este praznuit de crestini in vinerea din Saptamana Luminata, adica prima vineri de dupa Paste. In aceasta zi oamenii care respecta traditiile se spala cu roua si beau Aghiasma, pentru a fi feriti de boli sau chiar pentru a se vindeca.

De Izvorul Tamaduirii, se sfintesc apele. Crestinii ortodocsi merg in aceasta zi la biserica pentru a lua parte la slujba de sfintire a apei, cunoscuta si sub numele de Aghiasma Mica. Preotul, dupa ce a sfintit apa, ii stropeste pe credinciosi in timp ce se canta troparul “Mantuieste, Doamne, poporul Tau”.

In popor,  in prima vineri de dupa Paste, se cautau izvoare si se curatau fantanile, pentru ca, potrivit traditiei stramosesti, in acest mod apa ramane imbelsugata in fantani tot restul anului.

La sat, oamenii isi uda vitele cu apa ca sa aiba rod mult. De asemenea, se spune ca in aceasta zi de sarbatoare este interzisa munca. Cine incalca regula se spune ca va fi lovit de boala.

Tot printre cei care cred in superstitii, se spune ca daca cineva are curajul sa lase, in ziua de Izvorul Tamaduirii o cana ori un vas cu apa sub un nuc sau un soc, si gaseste mai tarziu pamant la fundul acelui vas, insemna ca nu mai are multe zile de trait.

Cele mai cunoscute Izvoare Tamaduitoare din tara

Izvorul Tamaduirii din Manastirea Dervent in Dobrogea, unde Sf. Apostol Andrei a savarsit numeroase minuni. Apa izvorului curge si astazi, pastrandu-si puterile miraculoase asupra san

Alt izvor cu apa vindecatoare, foarte cunoscut intre credinciosi, este la Manastirea Horaicioara din judetul Neamt.

La Manastirea Ghighiu, credinciosii se pot bucura de ajutorul primit de la renumita icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului si de la apa sfintita la Izvorul Tamaduirii, situat in curtea manastirii.

author avatar
Alina Costache
1.547 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger