AcasăNewsUber lanseaza primele masini fara sofer

Uber lanseaza primele masini fara sofer

Pittsburgh  devine primul oras din lume care va testa la scara larga masinile fara sofer. Clientii Uber din Pittsburgh se vor putea deplasa, incepand de luna aceasta, cu SUV-uri Volvo modificate, complet autonome.

Practic, aceste masini se conduc singure. Automobilele vor avea totusi un „supraveghetor”, o persoana care va sta pe locul soferului si se va asigura ca totul merge bine. Pana la sfarsitul anului, Uber va opera o flota de 100 de SUV-uri Volvo XC90 autonome pe strazile din Pittsburgh. Considerate printre cele mai sigure masini din lume, automobilele Volvo folosite in experiment au fost modificate semnificativ si dotate cu zeci de senzori, camere video, lasere, radare si antene GPS pentru a putea naviga fara interventie umana.

De ce Pittsburgh? Pentru ca Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh are unul dintre cele mai avansate departamente de robotica din lume si a dat pana acum cei mai reputati experti in domeniul robotizarii automobilelor, inclusiv creatorul proiectului Google pentru masina care merge singura. Uber practica in Pittsburg un pret normal de 1,05 dolari pe kilometri. Pe termen lung, Uber promite ca pretul calatoriei cu masini autonome va fi mult mai mic decat in cazul automobilelor traditionale, datorita eliminarii din ecuatie a costului cu resursa umana. Masinile Volvo fara sofer vor fi repartizate la intamplare clientilor Uber din Pittsburgh. Pentru inceput, pentru ca este vorba despre un experiment, calatoriile vor fi gratuite.

author avatar
Catalin Dumitrescu
224 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger