AcasăNewsUcraina: armele lasa in urma peste 6.000 de morti

Ucraina: armele lasa in urma peste 6.000 de morti

In estul tarii, distrus de lupte ce dureaza din aprilie 2014, se prefigureaza o catastrofa umanitara

Peste sase mii de persoane au fost ucise in Ucraina, de la inceputul violentelor, in aprilie 2014, a anuntat, ieri, inaltul comisar al Natiunilor Unite pentru drepturile omului, Zeid Raad Al-Hussein.

In estul tarii, distrus de lupte ce dureaza din aprilie 2014, se prefigureaza o catastrofa umanitara

Intr-o declaratie publica , la Geneva, oficialul ONU a denuntat ”distrugeri de vieti omenesti si a infrastructurii” in estul tarii, citand un raport al Comisiei de ancheta a ONU asupra drepturilor omului in Ucraina. ”In mod special, copiii, persoanele in varsta si grupurile vulnerabile au fost cei mai afectati”, a subliniat Zeid, potrivit AFP. ”Este imperativ ca toate partile sa respecte deciziile acordului de la Minsk si sa inceteze bombardamentele si alte ostilitati care au creat o situatie catastrofala pentru civili-o violare flagranta a legilor internationale umanitare si a drepturilor omului”, a declarat Zeid Raad Al-Hussein. Raportul ONU denunta detentii arbitrare, torturi, disparitii fortate, comise in principal de gruparile inarmate, dar, in unele cazuri, si de fortele ucrainene. Raportul subliniaza si situatia dificila in care se afla un milion de persoane stramutate ca urmare a conflictului. Intre jumatatea lui aprilie 2014 si 28 februarie 2015, 5.809 de persoane au murit iar 14.740 au fost ranite in estul tarii. Tinand cont ca rapoartele complete asupra numarului victimelor, in special din apropierea aeroportului din Donetk si din Debaltevo sunt inca asteptate, ONU estimeaza ca numarul total de persoane ucise pana ieri, ”aproape sigur”  depaseste cifra de 6.000. Presedintele Comisiei de ancheta a ONU, Ivan Simonovic, a denuntat si situatia sanitar-alimentara  precara a 4.000 de persoane aflate in zonele controlate de rebeli dar si de faptul ca schimburile de prizonieri ”au incurajat arestari arbitrare pentru a avea mai multi oameni la schimb”.

Intalnire tensionata Kerry-Lavrov

Secretarul de Stat american John Kerry si omologul sau rus, Serghei Lavrov, au discutat, ieri, la Geneva, timp de peste o ora, situatia din Ucraina, intr-un context ”tensionat”, releva presa occidentala. Afirmatiile lui Kerry, care a acuzat, saptamana trecuta, Kremlinul ca ”minte-n fata” cu privire la implicarea Rusiei in conflictul din Ucraina, au fost nuantate. Kerry facuse referire, de fapt, la ”aparatul rusesc de propaganda”, a spus un membru al delegatiei americane, sub protectia anonimatului. Pe de alta parte, faptul ca Gazprom a inceput livrarea de gaz in Estul separatist, dupa ce Kievul a taiat aprovizionarile, a reluat conflictul energetic intre Rusia si Ucraina. In fata refuzului companiei ucrainene Naftogaz de a plati in avans gazele furnizate de rusi, Gazprom a lasat clar sa se inteleaga ca va intrerupe furnizarile catre Ucraina. O reuniune pe aceasta tema a Comisiei europene era prevazuta, ieri, la Bruxelles, oficialii europeni fiind perocupati de aprovizionarea UE in caz de oprire a furnizarii cu gaz a Ucrainei, in conditiile in care 15% din importurile totale de gaze ale UE tranziteaza Ucraina.

SUA a furnizat armatei ucrainene imagini spion

La cererea lui Petro Porosenko, Washington i-a furnizat Ucrainei, dupa primul acord de la Minsk din toamna trecuta, imagini preluate de sateliti si alte informatii, ca sprijin pentru operatiunile impotriva insurgentilor din estul tarii, noteaza sputnik, preluand Wall Street Journal. Kievul insa a obtinut imagini de calitate redusa si retusate pentru a fi ascunse concentrarile de forte militare de pe teritoriul rusesc, practic, orice imagine care a depasit granitele Ucrainei fiind inutila ca valoare. In plus, imaginile au sosit cu intarzieri si de 24 de ore, deseori informatiile livrate fiind depasite.

author avatar
Tudor Borcea
107 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger