AcasăNewsUn fost profesor de fizica a fost numit liderul temporar al ISIS

Un fost profesor de fizica a fost numit liderul temporar al ISIS

Chiar daca nu mai da din mana, si ar avea un inlocuitor, actualul sef al Statului Islamic va detine postul pana la moarte

Dupa ce actualul conducator al Statului Islamic, Abu Bakr Al-Baghdadi, a fost grav ranit in urma unui raid al Coalitiei, la conducerea interimara a organizatiei a fost desemnat Abu Alaa Afri, in urma unor intalniri de urgenta a jihadistilor.

Chiar daca nu mai da din mana, si ar avea un inlocuitor, actualul sef al Statului Islamic va detine postul pana la moarte

Interogat de Newsweek, Hisham Al-Hashimi, un consilier guvernamental irakian, a confirmat ranirea lui Baghdadi (in 18 martie, in nordul Irakului), mergand mai departe si dezvaluind numele noului lider temporat al ISIS. Este vorba de Abu Alaa Afri, unul din cei trei sefi militari ai organizatiei, identificat sub numele de Abu Suja. Rolul acestui fost profesor de fizica este subliniat de Hassan Hassan, un analist al Orientului Mijlociu: ”Abu Alaa Afri a devenit tot mai important in ultimele luni dupa primele infrangeri tactice suferite de ISIS in Siria si in Irak, dupa decembrie”. Potrivit lui Hashimi, Afri, despre care se stie foarte putin,  a venit in Afganistan, in 1998, inainte de a deveni un membru important al Al-Qaida, cand fostul lider Abu Mussab Al-Zarqawi s-a alaturat organizatiei, in 2004. Pe de alta parte, Pentagonul este rezervat cu privire la posibila incapacitate a lui Baghdadi de a conduce ISIS, estimand ca ”nimic concret nu indica faptul ca Al-Baghdadi a fost ranit sau ucis” in atacurile din 18 martie.

1.922 de jihadisti ucisi in Siria in urma loviturilor Coalitiei, in sapte luni

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului, peste 1.900 de jihadisti, majoritatea straini,  au fost au fost ucisi in Siria , dupa 23 septembrie 2014, in urma raidurilor si loviturilor aeriene ale Coalitiei asupra pozitiilor ISIS. Bilantul total al victimelor in ultimele sapte luni se ridica la 2.000 de persoane, intre care 66 civili si 10 copii.

Americanilor le e frica mai mult de Statul Islamic decat de Rusia

Americanii estimeaza ca ISIS prezinta un pericol mai mare pentru SUA decat Rusia, Iranul sau Coreea de Nord, potrivit unui sondaj CNN, informeaza Sputnik. Astfel, 68% privesc ISIS ca principala amenintare la adresa SUA, urmat de Iran (39%), Coreea de Nord(32%) si Rusia (25%). Respondentii s-au declarat si preocupati de numarul tot mai mare al compatriotilor sau al europenilor care se alatura randurilor jihadistilor.

 

author avatar
Tudor Borcea
415 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger