AcasăNewsUn medic din Fasia Gaza, repatriat in Romania, se destainuie: „M-am intors...

Un medic din Fasia Gaza, repatriat in Romania, se destainuie: „M-am intors din cea mai mare inchisoare din lume”

Dr . Salah Joudah - Nu exista nicio regula de protectie a civililor pe care s-o respecte Israelul

Salah Joudah, fondatorul si decanul Facultatii de Stomatologie din Gaza, s-a refugiat in Romania de o saptamana, pentru a-si pune la adapost familia.

Dr . Salah Joudah - Nu exista nicio regula de protectie a civililor pe care s-o respecte Israelul

In atacul Israelului asupra Fasiei Gaza din 2008, sotia lui, romanca, a fost grav ranita, iar fetita a ramas traumatizata de la acel incident.

„Nu am vrut sa-mi supun copiii, din nou, la astfel de traumatisme, psihice, dar si fizice. Fetita face atacuri de panica din 2008, de cand si-a vazut mama ranita. Aviatia israeliana bombardase un post de politie aflat in vecinatatea casei noastre, la vreo suta de metri. Suflul a spulberat geamurile casei, a imprastiat bucati din cladirea postului de politie”. Dar Israelul nu anunta ca ataca, nu avertizeaza populatia sa evacueze casele, sa se puna la adapost, asa cum scriu agentiile de stiri? „In Fasia Gaza, si daca arunci o piatra ranesti pe cineva. Gaza este cea mai mare inchisoare din lume. 1.800.000 de oameni sunt inchisi pe o fasie de pamant, inconjurata de Israel. Exista o singura iesire, spre Egipt, dar acum, pe timp de razboi, doar cetatenii egipteni si straini nu au probleme. Populatia este prinsa ca intr-o cusca. Unde sa se ascunda cand asupra acestei custi se pornesc rachetele, obuzele armatei de ocupatie? Este o asemenea aglomeratie in Gaza, incat „prevenirea civililor” este doar o poveste odioasa. Cand israelienii folosesc obuzele de avertisment este imposibil sa nu fie raniti din strada, din casele vecine. Cand vine bomba distrugatoare, riscul e si mai mare. Se prabusesc zidurile peste vecini, mobila se face zob, zboara in toate partile, in strada e haos.”

Si totusi, unde ar trebui sa se adaposteasca civilii? Centrul palestinian pentru drepturile omului (PCHR), cu sediul in Gaza, a anuntat ca peste 130.000 de palestinieni si-au parasit locuintele din zonele Fasiei Gaza situate in apropiere de granita cu Israelul. „Sunt scoli sub egida ONU, care sunt folosite ca adaposturi”, spune dr.Salah Joudah”. „In acestea, nu incap sub nicio forma toti oamenii care fug de urgie. Multi dintre raniti, multi morti provin dintre cei care au fost prinsi pe strazi, fugind catre adaposturi. Unii se duc in spitale, dar si spitalele sunt bombardate. Nu exista nicio regula de protectie a civililor pe care s-o respecte Israelul”. Dar Hamas? De ce continua sa arunce acele rachete ce nu fac altceva decat „ sa justifice” „raspunsul” Israelului? „Cu Hamas sau fara Hamas, cu rachete sau fara rachete, la un interval de doi, trei, patru ani, Israelul gaseste motiv sa ne atace, pe noi, prizonierii lor. Bombardament, operatiuni terestre, tot ce s-a ridicat se pune la pamant. Pentru palestinieni nu exista niciun viitor. Copiii nostri cresc traumatizati psihic. In urma raidurilor periodice, creste numarul avorturilor, al persoanelor cu handicap, al bolnavilor psihic. Din inchisoarea Gaza nu exista scapare. „Directorii” inchisorii fac ce poftesc cu noi, pentru ca intreaga lume, de zeci de ani, inchide ochii!”

Noi repatrieri in Romania

Ministerul Afacerilor Externe a repatriat inca 19 cetateni romani si membrii ai familiilor acestora. Este cea de-a doua operatiune de evacuare a cetatenilor romani de cand Israelul a declansat „Operatiunea Limita de siguranta”. Numarul persoanelor evacuate din Fasia Gaza de catre statul roman ajunge astfel la 103. Ministerul de Externe nu exclude o noua operatiune de repatriere, existand multe astfel de cereri. Joi, APADAR a organizat un protest in fata Ambasadei Israelului, intre orele 13-15, ca urmare a agravarii conflictului si al masacrului de la Al-Shajaeya.

 

author avatar
Adina Mutar
1.580 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger